H πεντάδα των ισχυρών στον κλάδο του φαρμάκου
Τις εταιρείες, που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο του φαρμάκου, «τζιράροντας» εκατομμύρια κάθε χρόνο, παρουσιάζει η NEW TIMES
Τις εταιρείες, που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο του φαρμάκου, «τζιράροντας» εκατομμύρια κάθε χρόνο, παρουσιάζει η NEW TIMES
Τις εταιρείες, που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο του φαρμάκου, «τζιράροντας» εκατομμύρια κάθε χρόνο, παρουσιάζει η NEW TIMES.
Πιο αναλυτικά, στην έρευνα, που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, παρουσιάζεται το top5 της εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανίας, με βάση τον κύκλο εργασιών του 2018. «Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στάθηκε η αφορμή να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά: στην Ελλάδα λειτουργεί μία βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει 355 εκατ. ευρώ, ενώ συμβάλλει κάθε χρόνο με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ, που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Τέλος, η εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί συνολικά ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξεως των 147 εκατ. ευρώ», επισημαίνεται από τους αναλυτές.
Την πρώτη θέση της λίστας, με τζίρο περί τα 326 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνει η Boehringer Ingelheim. Η γερμανική εταιρεία, που κλείνει εφέτος σχεδόν μισό αιώνα ζωής στην Ελλάδα, απασχολεί συνολικά πάνω από 500 εργαζόμενους, ενώ διατηρεί δική της βιομηχανική μονάδα παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων στο Κορωπί, απασχολώντας πάνω από 500 άτομα προσωπικό, ενώ τροφοδοτεί, όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τις αγορές πλέον των 65 χωρών. «Η Βoehringer Ingelheim Ελλάς, με την καινοτομία, που εισάγει στη χώρα μας, με την επενδυτική της δραστηριότητα, χάρις την οποία κατάφερε να εξάγει από την Ελλάδα το 88% του τζίρου, αποτελεί ένα παράδειγμα, που θα μπορούσε να ληφθεί ως μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Βιανέξ της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Σύμφωνα με την έρευνα, η εταιρεία, που «μετρά» 49 χρόνια ζωής, έκλεισε το 2018 με κύκλο εργασιών 242 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Βιανέξ ανακοίνωσε την εξαγορά της ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε., με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του Ομίλου, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, να δηλώνει σχετικά: «Η Βιανέξ έμπρακτα συνεχίζει να επενδύει στον χώρο του φαρμάκου, παρά τις αντιξοότητες της αγοράς και του αρνητικού πλαισίου, που εσφαλμένα έχουν δημιουργήσει οι διάφορες κυβερνήσεις. Με την εξαγορά αυτή επιβεβαιώνουμε ότι στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το ελληνικό φάρμακο, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, πάντα με επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοπιστία».
Με ετήσιο τζίρο περί τα 179 εκατ. ευρώ η Φαρματέν δικαίως βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο ισχυρών της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως έγραφαν σε πρόσφατο άρθρο τους DailyPost.gr και MarketNews.gr, η ιστορία της ξεκινά το 1969, όταν ο φαρμακοποιός, Νικόλαος Κάτσος, αποφασίζει να ιδρύσει την Pharmathen στο Μαρούσι. Έκτοτε και με τα ηνία της να έχουν περάσει στη δεύτερη γενιά (Βασίλης και Νέλλη Κάτσου) η εταιρεία αναδεικνύεται σε leader στον τομέα των γενόσημων ιδιοσκευασμάτων. Οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, με βάση τις επενδύσεις στην έρευνα.
Demo και Φαμάρ συμπληρώνουν, τέλος, την πεντάδα, με κύκλο εργασιών το 2018, που ξεπερνά τα 269 εκατ. ευρώ. Από το 1965, οπότε και μπήκαν τα θεμέλια της Demo από τον Σταύρο Δέμο έως και σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Η εταιρεία εξάγει πλέον το 82% της ετήσιας παραγωγής της, με το δίκτυο πωλήσεων να εκτείνεται σε 85 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία), ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις 57.000 τ.μ. στο Κορωπί και ένα Χημείο, έκτασης 1.500 τ.μ., που είναι από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Όσον αφορά στη Φαμάρ, Elements Capital Partners και York Capital φέρεται να έχουν αποκτήσει από κοινού τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, σε συνέχεια της εξαγοράς από την γαλλική Delpharm των εργοστασίων του Ομίλου σε Καναδά και Ολλανδία.
Αγγελική Βελεσιώτη
Facebook Comments