CIti: Πότε «βλέπει» την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ότι είχε αρχικά προβλέψει
Σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ότι είχε αρχικά προβλέψει
Σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ότι είχε αρχικά προβλέψει, και πλέον εκτιμά ότι από τα 10 δισ. ευρώ πριν οι εκδόσεις χρέους της χώρας φέτος θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο κατώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ για φέτος (που ήταν στα 4-8 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα επικαιροποιεί και την εκτίμησή της για το “πότε” της επόμενης εξόδου, και έτσι από τον Απρίλιο που προέβλεπε πριν μία εβδομάδα, πλέον εκτιμά ότι η επόμενη έκδοση του ΟΔΔΗΧ θα έλθει τον Σεπτέμβριο και θα είναι μεγέθους 1,5 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, μετά το 15ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και όπου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει είτε σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου 20ετούς διάρκειας, είτε στο “άνοιγμα” της έκδοσης του 15ετούς.
Το υψηλό cash buffer που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε συνδυασμό με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ η οποία και αναμένεται να στηρίξει το κόστος δανεισμού και να κρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα, σημαίνουν πως ο ΟΔΔΗΧ δεν πρέπει να βιάζεται να εκδόσει χρέος, όσο βέβαια οι χρηματοδοτικές ανάγκες “ελέγχονται”.
Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, στο ντεμπούτο του νέου QE, η Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε για λογαριασμό της ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ ωθώντας σε σημαντικό ράλι την αγορά. Πλέον η απόδοση του 10ετούς έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1,57% (και το spread στις 202 μονάδες βάσης), έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξης του 62% μέσα σε μία περίπου εβδομάδα και πριν την απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο QE.
Οι αναλυτές ήδη προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread, με την AΒΝAmro να εκτιμά ότι έως από τις 220 μ.β στο β’ τρίμηνο στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει στις 185 μ.β, στο τέταρτο τρίμηνο θα βρεθεί στις 160 μ.β, ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 150 μ.β.
Σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Citi, το ελληνικό spread θα κινηθεί στις 200-220 μ.β στο β’ και το γ’ τρίμηνο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους θα υποχωρήσει στις 150 μ.β.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments