Μια αυστριακή τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κλείσει διότι δεν προχώρησε στην αναδιάρθρωσή της, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, χωρίς να κατονομάσει το πιστωτικό ίδρυμα—ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι η μόνη τράπεζα στην Αυστρία η οποία διαπραγματεύεται κάτι τέτοιο είναι η Hypo Group Alpe Adria (HGAA).

Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι ο Αλμούνια αναφερόταν στην HGAA, η οποία ήταν κάποτε μια από τις σημαντικότερες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αλλά έχει πλέον εθνικοποιηθεί.

Ο Αλμούνια πάντως είπε ότι οι αρχές της Αυστρίας δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης μιας εγχώριας τράπεζας. “Η τράπεζα αυτή άρχισε να λαμβάνει κρατική υποστήριξη το 2008 και ακόμη οι αρχές της Αυστρίας δεν έχουν μπορέσει να παρουσιάσουν σε εμάς ένα λογικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της”, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας σε μια εκδήλωση του ινστιτούτου μελετών Bruegel στις Βρυξέλλες.

“Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγαλύτερης κλίμακας αναδιάρθρωση (ή) μια ομαλή διαδικασίας εκκαθάρισης ή λύσης. Συζητούμε ακόμη”, ανέφερε ο Αλμούνια.

Ο Επίτροπος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι κρατικές ενισχύσεις, έχει την εξουσία να κλείνει τράπεζες—και οι δηλώσεις του αυτές μπορεί να σημάνουν το τέλος της HGAA, που σήμερα κατατάσσεται στην έβδομη θέση σε μέγεθος μεταξύ των Αυστριακών τραπεζών βάσει στοιχείων ενεργητικού και απασχολεί 7.650 ανθρώπους.

Η Hypo Alpe έχει ήδη λάβει 1,5 δισεκ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από το αυστριακό κράτος και έχουν ακόμα δεσμευτεί άλλα 700 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα από τη Βιέννη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Hypo Alpe τον περασμένο Δεκέμβριο, υπό τον όρο όμως ότι η διοίκησή της θα παρουσίαζε στις Βρυξέλλες ένα λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, το οποίο ουσιαστικά διοικεί την Hypo Alpe, δήλωσε ότι υποβλήθηκε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας στην Επιτροπή την 5η Φεβρουαρίου και ότι “διεξάγονται συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων”.

Ο πρόεδρος της Hypo Alpe Γιοχάνες Ντιτς έχει πει ότι η τράπεζα θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να πωλήσει τους πόρους της τράπεζας, που είχε συνολικά κύκλο εργασιών 33,7 δισεκ. ευρώ στα μέσα του 2012.

Η Βιέννη εθνικοποίησε την τράπεζα το 2009, για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της, που θα προκαλούσε οικονομικό σεισμό στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Το 2007 τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας πωλήθηκαν στην BayernLB έναντι ενός ποσού 1,7 δισεκ. ευρώ. Αλλά η BayernLB κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε και πώλησε το μερίδιό της στην αυστριακή κυβέρνηση—με τίμημα 1 ευρώ.

Facebook Comments