To τέταρτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, των  επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τις παρεμβάσεις ανακοίνωσαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

1,7 εκατ. εργαζόμενοι , δηλαδή το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

-Επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις = το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.
-Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
-Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι = 75% του συνόλου.

-Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.
-Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

-Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:

-Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο.

-Οι επιχειρήσεων που πλήττονται δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των χρεών τους.

-Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

-Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση:

-Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Την 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εργαζόμενους. Από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.

-Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο τους 6 επιστημονικούς κλάδους μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου.

-Στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα προβλέπεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. -Στις 10 Απριλίου θα μετατεθεί η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών κ.α.

-Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο. Ωστόσο το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Από σήμερα (Δευτέρα) για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εγγράφονται & εξυπηρετούνται από τον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά.

Facebook Comments