Πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό
Στο «γήπεδο» του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί από την προσεχή Πέμπτη η… μπάλα της κατεδάφισης περί των 450 κτιρίων στο Ελληνικό
Στο «γήπεδο» του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί από την προσεχή Πέμπτη η… μπάλα της κατεδάφισης περί των 450 κτιρίων στο Ελληνικό
Στο «γήπεδο» του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί από την προσεχή Πέμπτη η… μπάλα της κατεδάφισης περί των 450 κτιρίων στο Ελληνικό.
Πιο αναλυτικά, μετά το «πράσινο φως», που άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίνοντας ομόφωνα τα κτίσματα, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, είναι η σειρά του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) να αποφανθεί, σε σχετική συζήτηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 2/04/2020.
Η πρόταση της «Ελληνικό Α.Ε.» και το χρονικό των αποφάσεων
Αίτημα, που αφορούσε στην κατεδάφιση κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, απέστειλε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η «Ελληνικό Α.Ε.».
Βάσει αυτού, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου, που χωροθετείται ανάμεσα στον Υμηττό και στον Σαρωνικό κόλπο, έχουν καταγραφεί 958 κτιριακοί όγκοι, που συγκροτούν 450 κτήρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους. Αυτά θα έπρεπε να κατεδαφιστούν, με εξαίρεση:
1. Τα διατηρητέα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ.
2. Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών.
3. Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα).
4. Οι εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ.
5. Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας.
6. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης.
7. Το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗ).
8. Τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (τμήμα, Baseball I, Κανόε Καγιάκ).
9. Τα κτήρια της ΥΠΑ – Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών.
10.Οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ.
11. Τα κτήρια της ΕΜΥ.
12. Τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό.
13. Το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).
Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπήρξε θετική, θέτοντας, ωστόσο, μία σειρά από όρους, όπως η άμεση και συνεχή επίβλεψη του συνόλου των εργασιών κατεδάφισης από εκπρόσωπο της αρμόδιας ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, αλλά και την κάλυψη όλων των δαπανών, που θα προκύψουν για τυχόν αρχαιολογικές εργασίες, από τον κύριο του έργου.
Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΑ, με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, να δηλώνει: «Η εκκίνηση της επένδυσης στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μία νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης. Στη δραματική συγκυρία της πανδημίας, η αναγκαιότητα τέτοιων στρατηγικής σημασίας κινήσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Η ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΑ, έρχεται, από αυτή την άποψη, στην πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί ανοίγει τον δρόμο για την άμεση έναρξη εργασιών στο ακίνητo. Το ΥΠΕΝ έχει συμβάλλει αποφασιστικά, σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς, στην προώθηση της επένδυσης και το ίδιο θα κάνει και στο επόμενο στάδιο, που αφορά πλέον στο πέρασμα από το σχεδιασμό στην υλοποίηση του έργου».
Τα σχέδια της Lamda και η συγκυρία της πανδημίας
Αλλαγές στον σχεδιασμό της Lamda για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, που έχει «χτυπήσει» την χώρα, αναμένουν παράγοντες της αγοράς.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και μολονότι οι συνέπειες θα είναι – όπως όλα δείχνουν – βραχυπρόθεσμες, δεν αποκλείεται η εταιρεία να υποχρεωθεί σε αναπροσαρμογή της τακτικής της», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, επικαλούμενοι σχετικές δηλώσεις στελεχών της Lamda για διαφοροποίηση, όσον αφορά στον σχεδιασμό, «αφού ληφθούν υπόψη η ανάπτυξη του ακινήτου, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την πρώτη πενταετία και οι εκάστοτε συνθήκες της αγοράς (σε βάθος της 25ετίας)».
Όπως προέκυπτε από το ενημερωτικό δελτίο του 2019, πάντως, στην έκταση του Ελληνικού θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων:
Facebook Comments