Η αποστομωτική απάντηση Δουζίνα σε Ιωαννίδη: Η αλήθεια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
Με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο καθηγητής Εμ. Δουζίνας απαντά γιατί πρέπει να αισιοδοξεί η Ελλάδα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών
Με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο καθηγητής Εμ. Δουζίνας απαντά γιατί πρέπει να αισιοδοξεί η Ελλάδα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών
Με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο καθηγητής Εμμανουήλ Δουζίνας απαντά γιατί πρέπει να αισιοδοξεί η Ελλάδα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοιού.
Παράλληλα απαντά στα όσα έχει αναφέρει για την Ελλάδα ο καθηγητής του Στάνφορντ, κ. Ιωαννίδης.
Ακολουθεί το άρθρο του κ. Δουζίνα στο Daily Post:
Η Ελλάδα έχει μπει σε μία δίνη, που καθώς είναι χτυπημένη από μία πολυετή λιτότητα, έχει επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει και την τρέλα της απειλής των χερσαίων και νησιωτικών συνόρων, πιεζόμενη από ένα ισχυρό και ασυνεννόητο γείτονα. Αυτά αντιμετωπίσθηκαν και αντιμετωπίζονται. Δε μας έφθαναν όμως και προέκυψε και ο κορονοϊός. Στο τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα, ο Έλληνας έδειξε μία αντοχή στην πειθαρχία των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, που έχει εκπλήξει. Αποτέλεσμα; Η βελτίωση των δεικτών που φέρνει ψηλά την χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως λόγω της συγκράτησης των θανάτων σε χαμηλό επίπεδο. Οι Έλληνες πλέον αναμένουν στις 6.00 κάθε απόγευμα να ακούσουν την επίσημη ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά. Αντί να αναφερθώ στα γνωστά νούμερα της πανδημίας, θα αναφερθώ σε δυνατά στοιχεία τα οποία είναι δυνατό σε σημαντικό βαθμό να προδικάζουν κάποια εξέλιξη. Τούτο δε με αφορμή την συμμετοχή του Έλληνα Καθηγητή στο Παν/μιο του Stanford κ. Ιωαννίδη, σε πρωινή εκπομπή του SKAI.
Τα δυνατά λοιπόν δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση είναι δύο: Οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων αρρώστων. Είναι αντιληπτό ότι και τα δύο αυτά στοιχεία επηρεάζονται από τον αριθμό των προσερχομένων με COVID-19 ασθενών για νοσηλεία στα νοσοκομεία αναφοράς. Σε δύο λοιπόν από αυτά τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ο αριθμός των εισερχομένων ασθενών τις τρείς τελευταίες ημέρες, περίπου ομότιμα και στα 2, έχουν μειωθεί κατά 50% το Σάββατο, κατά 60% την Κυριακή και κατά 90% την Δευτέρα. Εφόσον αυτό συνεχισθεί, αναμένεται πλέον να οδηγηθούμε σε ελάττωση των διασωληνωμένων αρρώστων και σε αργότερο χρόνο των θανάτων.
Με το πρίσμα αυτών των δεδομένων ας δούμε τι δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
1) «ο αριθμός των θανάτων έχει κρατηθεί σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί είναι εντελώς αναξιόπιστος».
Χρησιμοποιώντας τον δείκτη θάνατοι / 1 εκατ. πληθυσμού σε Ευρωπαϊκό πεδίο: 0,8-2 είναι 7 χώρες: Πολωνία, Κροατία, Βουλγαρία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Τσεχία, με 3 είναι 5 χώρες: Μαυροβούνιο, Εσθονία, Β Μακεδονία, Λιθουανία, Βοσνία, με 4: Ελλάδα, Ρουμανία όταν η Ιταλία έχει 192, η Ισπανία 175, η Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία 61-43 κλπ. Συνεπώς σε θανάτους οι Ελλάδα δεν είναι απλά «σε σχετικά χαμηλό επίπεδο» αλλά ευρίσκεται πολύ χαμηλά στην λίστα.
Όσον αφορά τα κρούσματα: Από τα αρχεία του ΕΟΔΥ, 7.9 % επί των διενεργηθέντων test είναι θετικά. Από τις 2 εφημερίες του τελευταίου 10ημέρου μεγάλου Νοσοκομείου της Αττικής, το Εργαστήριο βρήκε ποσοστό 2,5% σε πληθυσμό ασθενών γενικής εφημερίας. Βεβαίως τίποτα δεν απαγορεύει να γίνει και δειγματισμός πολιτών, παρόμοιος των δημοσκοπήσεων, για έλεγχο. Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι τα θετικά tests μπορεί να ξεπερνούν τα 20.000 και να φθάνουν τις 200.000. Μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα μέτρα. Ερωτώ, εάν είναι έτσι δεν θα έπρεπε να αυξάνουν και οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία; και όταν μας αποκαλεί το «μένουμε στο σπίτι» εγκλεισμό, προδήλως εννοώντας ότι είναι αντίθετος του μέτρου, δεν θα έπρεπε να αυξάνονται και τα θετικά tests και η προσέλευση στα Νοσοκομεία την στιγμή που στριμώχνονται στον στενό χώρο του διαμερίσματος, όπως λέει, νέοι και ευαίσθητες ηλικίες; Εισήγαγε λοιπόν την έννοια της «ανοσίας της αγέλης» χωρίς να ασχολείται καθόλου με την αύξηση των νοσήσεων στον πληθυσμό και κυρίως με τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εγκαταλείψει ο ιός στον πνεύμονα ή την καρδιά, ακόμη και επί καλής έκβασης, όπως πνευμονική ίνωση, που όπως φαίνεται μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη ή μυοκαρδιοπάθεια;
2) Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του εγκλεισμού απέδωσε την όποια χαμηλή επίπτωση θανάτων στον καλό καιρό της Ελλάδας και καθόλου στην λήψη έγκαιρα των μέτρων. Ενώ εύκολα απέδωσε την καλή πορεία της Σιγκαπούρης στα πολλαπλά testsκαι όχι στον καλό καιρό αφού η χώρα αυτή έχει θερμοκρασίες 30-33 Κελσίου από Ιανουάριο μέχρι τώρα (σχήμα 1). Αντί να χρησιμοποιήσει για το «κλείσιμο στο σπίτι» έστω την έκφραση ότι δεν είναι αποτελεσματική, λέει ότι πιθανόν να είναι καταστροφική. Και το λέει στον Έλληνα που έχει πιεσθεί για την τήρηση των μέτρων, και το κυριότερο, έχει και την δικαίωση του αποτελέσματος.
Σχήμα 1
3) Η απάντηση του κ. Ιωαννίδη στην χορήγηση χλωροκίνης, είναι ότι την θεωρεί επικίνδυνη φοβούμενος τις παρενέργειες, θα ήθελε την αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση της ωφέλειάς της (όπως άλλωστε όλοι μας αν είχαμε minimum διαθέσιμο χρόνο) και ότι μπορεί να κάνει καλό ή κακό. Δεν προτείνει όμως εναλλακτική. Στην εύστοχη δε ερώτηση της δημοσιογράφου ότι την ξέρουμε την χλωροκίνη χρόνια και άρα και τις παρενέργειές της, αιφνιδιάστηκε. Την έσυρε στο στενό επιστημονικό του πεδίο, απαντώντας ότι κάνει παράταση του QT στο καρδιογράφημα και καρδιακή ανακοπή στην νόσο αυτή. Αυτά δεν έχουν αποδειχθεί ή μπορούν να ελεγχθούν πριν επέλθουν.
Στην ίδια κατεύθυνση, οι αποφάσεις που αφορούν την πολιτική ηγεσία για κρίσιμες καταστάσεις δεν μπορούν να περιμένουν την συμπλήρωση όλων των κομματιών του παζλ, όπως χρειάζεται η σύνταξη μιας επιστημονικής εργασίας, που παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος. Με πολύ περιορισμένα στοιχεία πρέπει να παίρνονται γρήγορες αποφάσεις. Αυτά δηλώνουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας.
Η στραβή έκατσε στην βάρδια του πρωθυπουργού αλλά δεν τον αιφνιδίασε…
Εμμανουήλ Ε. Δουζίνας
τ. Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας
Πανεπιστημίου Αθηνών
Facebook Comments