Σε ύφεση η ελληνική μεταποίηση τον Μάρτιο
Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε σε ύφεση την ελληνική μεταποίηση, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται δραματικά τον Μάρτιο
Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε σε ύφεση την ελληνική μεταποίηση, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται δραματικά τον Μάρτιο
Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε σε ύφεση την ελληνική μεταποίηση, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται δραματικά τον Μάρτιο και την παραγωγή να υποχωρεί με τους ταχύτερους ρυθμόυς από τον Ιούλιο του 2015.
Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα -που αντιπροσωπεύει το 10% της ελληνικής οικονομίας- υποχώρησε στο 42,5 τον Μάρτιο από 56,2 του Φεβρουαρίου, βάζοντας άδοξο τέλος σχεδόν σε μία τριετία αναπτυξιακής πορείας. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωσ της μεταποιητικής δραστηριότητας.
«Το αναπτυξιακό momentum του ελληνικού μεταποιητικού τομέα φρέναρε απότομα τον Μάρτιο, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 και τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των πολιτών μείωσαν αισθητά την παραγωγή και πελατειακή ζήτηση», επισημαίνει ο Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.
H έρευνα δείχνει επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, με τις εταιρείες του μεταποιητικού κλάδόυ να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις από την εποχή της κρίσης χρέους του 2015.
Η πανδημία οδήγησε σε κλείσιμο εργοστασίων και μεγάλη μείωση εγχώριας και ξένης ζήτησης, με αποτέλεσμα τη μείωση εργατικού δυναμικού με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο του 2015.
«Η πρόβλεψή μας για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνει στασιμότητα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει και στο δεύτερο τρίμηνο, όπου αναμένεται και βαθύτερη ύφεση(του κλάδου), εν μέσω αβεβαιότητας και προσωρινών λουκέτων», σημειώνει ο κ. Τζόουνς.
Facebook Comments