Ο κορωνοϊός «ξηλώνει» το… νήμα της κλωστοϋφαντουργίας
Σε αναστολή εργασίας θέτουν η μία μετά την άλλη οι κλωστοϋφαντουργίες μέρος του προσωπικού τους, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τις επιπτώσεις της κρίσης
Σε αναστολή εργασίας θέτουν η μία μετά την άλλη οι κλωστοϋφαντουργίες μέρος του προσωπικού τους, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τις επιπτώσεις της κρίσης
Σε αναστολή εργασίας θέτουν η μία μετά την άλλη οι κλωστοϋφαντουργίες μέρος του προσωπικού τους, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Την αρχή έκανε η «Βαρβαρέσος», η οποία, αφού ενημέρωσε ότι αναστέλλει τις συμβάσεις μέρος των εργαζομένων της μέχρι την 30η Απριλίου, διαβεβαιώνει πως «έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης των εμπορικών δραστηριοτήτων της, με στόχο να είναι συνεχώς δίπλα στους πελάτες της, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες, που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσαρμόζοντας το σχέδιο αυτό στις ανάγκες τους, σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία». Υπενθυμίζεται πως το… νήμα της «Βαρβαρέσος» είχε αρχίσει να ξηλώνεται προ πανδημίας, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να αναλαμβάνει τον περασμένο Οκτώβριο ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να κλείσει το deal με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. «Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα άλλο παρά το καθήκον του. Τον διαμεσολαβητικό ρόλο, για να ολοκληρωθεί μία συμφωνία, την οποία όλοι ήθελαν, αλλά καθυστερούσε να γίνει. Και οι συμφωνίες δεν είναι σημαντικό μόνο να γίνονται, αλλά να γίνονται και στον κατάλληλο χρόνο. Γιατί όταν γίνονται μετά, δεν έχει καμία σημασία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχιζε: «Επισκέφτηκα ο ίδιος το εργοστάσιο, συνάντησα μία οικογένεια, που βάζει δικά της λεφτά και δικό της κόπο και που κάνει πολύ μεγάλες εξαγωγές. Εύχομαι, λοιπόν, από σήμερα να ξεκινήσουν μία νέα πορεία, να διπλασιάσουν τις εξαγωγές και να έχουν λαμπρό μέλλον».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στο Χρηματιστήριο η «Βαρβαρέσος», το «πακέτο» της συμφωνίας περιλάμβανε τα εξής:
Για την εξασφάλιση των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων δε, θα υπήρχαν προσημειώσεις επί των ακινήτων και του εξοπλισμού της εταιρείας, προσωπικές εγγυήσεις, αλλά και ενεχυρίαση μετοχών των βασικών μετόχων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Επίλεκτος»
«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους, που μπορεί να προκληθούν στους χώρους εργασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού και προκειμένου να διαφυλάξει την προσωπική υγεία των εργαζομένων και να περιορίσει τη δυνατότητα διάδοσής του, η ‘Επίλεκτος’ έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020». Αυτό επισημαίνει με δική της ανακοίνωση η Φαρσαλινή εταιρεία, προσθέτοντας πως σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της, με σκοπό «την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τους πυλώνες στήριξής της».
Η κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Δοντά έκλεισε το εξάμηνο, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, με κύκλο εργασιών στα 15,584 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τα νήματα και τα υπόλοιπα από τον κλάδο της ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες), ενώ το μεικτό κέρδος του Ομίλου το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε σε 542.000 ευρώ έναντι 575.000 ευρώ το ίδιο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πανδημία του κορονοιού αναμένεται να πλήξει τον τζίρο της κατά 50%.
Ρεκόρ εξαγωγών το 2019
Την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 12ετίας πέτυχε πέρυσι ο κλάδος της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, με τις εξαγωγές να έχουν καταγράψει αύξηση 30,4% (1,91 δισ. ευρώ έναντι 1,46 δισ. ευρώ το 2018).
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), οι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 918 εκατ. ευρώ, με την ετήσια άνοδο να υπολογίζεται σε 33%, της κλωστοϋφαντουργίας σε 421 εκατ. ευρώ (+10,6%) και του βαμβακιού σε 571 εκατ. ευρώ (+45%). «Στην ένδυση οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων αντιπροσωπεύουν το 60% της αξίας και ανήλθαν σε 547 εκατ. ευρώ», τονίζει σε ανακοίνωση και προσθέτει: «Το 89% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό για την κλωστοϋφαντουργία ανέρχεται σε 72% και για το βαμβάκι σε 9%. Το 70% των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Αύξηση, πάντως, καταγράφηκε πέρυσι και στις εισαγωγές, με την αξία να «αγγίζει» τα 2,98 δισ. ευρώ, ήτοι +20,9%.
Βελεσιώτη Αγγελική
Facebook Comments