UBS: Εφήμερο το ράλι στις τιμές του πετρελαίου – Αναμένει νέο selloff
Όπως σημειώνει η UBS, είναι εξαιρετικά αμφίβολο οι παραγωγοί να μπορέσουν να δεσμευτούν αξιόπιστα για τέτοιες μεγάλες περικοπές
Όπως σημειώνει η UBS, είναι εξαιρετικά αμφίβολο οι παραγωγοί να μπορέσουν να δεσμευτούν αξιόπιστα για τέτοιες μεγάλες περικοπές
Το χθεσινό ιλιγγιώδες ράλι στις τιμές του πετρελαίου που ξεπέρασε το 20%, μετά το tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10-15 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι εφήμερο, Αυτό εκτιμά σε νέο της report η UBS.
Όπως σημειώνει η UBS, είναι εξαιρετικά αμφίβολο οι παραγωγοί να μπορέσουν να δεσμευτούν αξιόπιστα για τέτοιες μεγάλες περικοπές και αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστούν και πάλι ισχυρή πίεση. Πιο αναλυτικά, εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα βυθιστεί και πάλι και θα αγγίξει τα 20 δολ. το βαρέλι στο επόμενο δίμηνο.
Η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί περαιτέρω και κατά 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα το β τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για μείωση της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς πετρελαίου, απαιτούνται μεγάλες περικοπές του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί η ζήτηση, επισημαίνει η UBS.
Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (και πιθανώς και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ) θα μειώσουν την παραγωγή κατά 10-15 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ωστόσο, η UBS θυμίζει πως η μεγαλύτερη μείωση που έχει κάνει στη σύγχρονη ιστορία ο ΟΠΕΚ ήταν της τάξης των 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, το 2008 και κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση…
Η πρόκληση των περικοπών είναι ότι η Σαουδική Αραβία αρνείται να αναλάβει μόνη της το βάρος της μείωσης. Αναμένει από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ +) να βοηθήσουν, όπως και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ με ισχυρούς ισολογισμούς αντιτίθενται στις περικοπές στην παραγωγή. Επίσης, η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε μη συμφωνία, καθώς η Ρωσία δεν επιθυμούσε να αυξήσει τις περικοπές κατά μόλις 300 χιλιάδες βαρέλια και στα 600 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments