Τα πιο αδύναμα πλάσματα μίας κοινωνίας είναι τα αδέσποτά της, δίχως φωνή και στέγη, μεταξύ ανθρώπων που τα διώκουν και αφιλόξενων δρόμων, παλεύουν να επιβιώσουν. Αυτά τα πλάσματα γιορτάζουν την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, και σήμερα εν μέσω πανδημίας κινδυνεύουν όσο ποτέ. Εξάλλου, κάθε κρίση πλήττει πρώτα τους αδύναμους.

Το απόγευμα της 3ης Απριλίου ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας, διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ικανά να μας μεταδώσουν τον κορωνοϊό (covid-19) και κάλεσε τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα. Οπότε πλέον δεν υπάρχουν κανενός είδους δικαιολογίες.

Την ίδια ώρα τα αδέσποτα κινδυνεύον να λιμοκτονήσουν καθώς ο κόσμος κυκλοφορεί όλο και λιγότερο, τα καταστήματα εστίασης έβαλαν λουκέτο οπότε τα αδέσποτα δεν μπορούν να ανατρέξουν στους κάδους για να βρουν τα αποφάγια τους, φιλόζωοι πολίτες που τάιζαν σε άλλους δήμους αδυνατούν πλέον λόγω των νέων μέτρων. Γι’ αυτό, από τις πρώτες ώρες που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Dogs’ Voice» για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα με την ιδρύτρια του Έλενα Δέδε αφιλοκερδώς δημιούργησαν την πλατφόρμα covid19.dogsvoice.gr για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και των αιτημάτων σίτισης για παροχή βοήθειας μεταξύ φιλόζωων εθελοντών και φιλοζωικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα.

Παραδόξως όμως για τα ελληνικά δεδομένα αυτή την φορά η κυβέρνηση δεν είναι προκλητικά απούσα. Εξ αρχής –όχι με ιδανικό τρόπο βέβαια, αλλά ανάλογο της «εμπόλεμης» κατάστασης- μερίμνησε για τα ζώα συντροφιάς, επιτρέποντας τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, την κτηνιατρική τους περίθαλψη και καλώντας τους δήμους να επιδείξουν «ειδική μέριμνα».

Την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του για τη διασφάλιση της ευζωίας των τετράποδων φίλων μας, μέσα από την ευγενική προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών από φορείς, επιχειρήσεις και κτηνιάτρους σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Παράλληλα και για τους άπορους συμπολίτες έχει δημιουργηθεί αντίστοιχη πλατφόρμα, το #CitySolidarityGR, που καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις και τους φορείς για να σταθούμε όλοι μαζί, κράτος, δήμοι και ιδιωτικός τομέας, κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και προστασίας, εξοπλισμού στέγασης αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών.

Εμπνευστής της πλατφόρμας animalsolidarity.gov.gr, όπως και της citysolidarity.gov.gr, είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, που εξ αρχής συμπεριέλαβε τα αδέσποτα ζώα στις κυβερνητικές δηλώσεις και κινητοποίησε τους δήμους για την φροντίδα τους. Σημειωτέον, ότι η πλατφόρμα #AnimalSolidarityGR δεν περιλαμβάνει προσφορές μόνο για σκύλους και γάτες αλλά και για ιπποειδή και παραγωγικά ζώα σε ανάγκη, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο μέχρι σήμερα.

Ο πολιτισμός μίας κοινωνίας φαίνεται στην αντιμετώπισή της απέναντι στα ασθενέστερα μέλη της.

O κ. Λιβάνιος δήλωσε αναφορικά με τη δημιουργία του #AnimalSolidarityGR:

Πρέπει να περάσουμε την περιπέτεια αυτή, στεκόμενος ο ένας δίπλα στον άλλο. Σίγουρα, τα αδέσποτα ζώα αλλά και ζώα που ανήκουν σε οικογένειες που πλήττονται από την κατάσταση, θέλουν τη βοήθειά μας. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών έχει ως στόχο να συγκεντρώσει εταιρίες που παρασκευάζουν ή προμηθεύουν την αγορά με τροφές για τα οικόσιτα ζώα, αλυσίδες εμπορίου ή κτηνιάτρους που μπορούν να προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους, γύρω από έναν κοινό σκοπό: να συστηματοποιήσουμε την αλληλεγγύη μας και προς τα ζώα, ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί και ανθρώπινοι.

Τι είναι το #AnimalSolidarityGR

Το #AnimalSolidarityGR καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις, τους φορείς, καθώς και τους κτηνιάτρους της χώρας που επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε να μην αφήσουμε απροστάτευτους τους τετράποδους φίλους μας, σ΄ αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία. Σήμερα, και για όσο διαρκούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να φροντίσουν, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η μέριμνα για την ευζωία τους αποτελεί πράξη ευθύνης και ανθρωπιάς.

Μένουμε σπίτι, αλλά δεν ξεχνάμε τα ζώα της πόλης μας.

Τι χρειαζόμαστε:

1. Ξηρά τροφή για γάτα και σκύλο.

2. Ειδική τροφή για ιπποειδή και παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

3. Κτηνιατρικές υπηρεσίες από κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια για παροχή έκτακτης βοήθειας σε ζώα.

4. Φάρμακα που χορηγούνται σε ζώα.

5. Μεταφορές αγαθών.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια, συμπληρώνουν τα πεδία που βρίσκονται στη σελίδα «Θέλω να βοηθήσω» με τις λεπτομέρειες της προσφοράς και την αποστέλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η προσφορά μπορεί να έχει εθνικό ή τοπικό χαρακτήρα. Να αφορά δηλαδή μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή ολόκληρη τη χώρα. Μετά την απαραίτητη επαλήθευση από την αρμόδια ομάδα του Υπουργείου, αναρτώνται στην πλατφόρμα οι προσφορές που έχουν σαφή και συγκεκριμένη περιγραφή.

Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα κατευθύνονται στους Δήμους που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με την καταγραφή αναγκών που διενεργείται από την ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ ενημερώνεται καθημερινά για τις διαθέσιμες προσφορές και μεριμνά για την κατανομή τους στους κατά τόπους δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες.

 Όλοι μπορούμε, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, να ανταποδώσουμε στους τετράποδους φίλους μας την αγάπη που μας χαρίζουν. Για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, ούτε σ’ αυτήν τη μάχη.

Facebook Comments