Μοντέλο… Blueground για τις εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του real estate
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του real estate
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του real estate, οι οποίοι αμφότεροι «νοσούν» από τον κορωνοϊό.
«Η κατάστασή μας δεν απέχει πολύ από αυτή ενός ασθενή, ο οποίος έχει πέσει σε κώμα. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε το πότε, αλλά ούτε και το πώς θα συνέλθει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, τα οποία αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, «παγώνοντας» τα όποια επενδυτικά σχέδια, αλλά και προχωρώντας σε αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων τους.
Προς επίρρωση, η Blueground, η οποία διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 3.600 πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών σε πάνω από 12 πόλεις ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε προσφάτως ότι μειώνει το προσωπικό της κατά 130 άτομα. «Οι απολύσεις αφορούν στις υπόλοιπες αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Στην Ελλάδα επιλέξαμε τη λύση της αναστολής των συμβάσεων», σημειώνουν σε DailyPost.gr και MarketNews.gr πηγές από την εταιρεία και συνεχίζουν: «Για το ίδιο διάστημα οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι θα δεχθούν περικοπή των αποδοχών τους κατά 20%, ενώ ο CEO, κ. Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, δεν θα λάβει καθόλου μισθό». Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, με ανακοίνωσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσε για τα μέτρα, που υποχρεούται να λάβει η εταιρεία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 οι σκέψεις μας είναι πρωτίστως με όσους πάσχουν – φυσικά ή οικονομικά – σε όλο τον κόσμο. Υπό άλλες συνθήκες, η εταιρεία δεν θα έπαιρνε τέτοια απόφαση, σήμερα, ωστόσο, είναι αναγκασμένη να προβεί σε τέτοιου είδους μέτρα. Αυτή η κρίση έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Τα ταξίδια, η φιλοξενία και το real estate είναι οι τομείς, που πλήττονται περισσότερο. Η Blueground προέβη σε άμεσα μέτρα: έχει παγώσει τις αναπτυξιακές της κινήσεις και τις προσλήψεις, ενώ προχωρά και σε μείωση του λειτουργικού της κόστους. Δυστυχώς, σήμερα, πρέπει να χωρίσουμε τους δρόμους μας με πάνω από 130 συναδέλφους, το ένα τέταρτο της ομάδας μας, οι οποίοι είτε εγκαταλείπουν οριστικά την εταιρεία είτε αναστέλλονται προσωρινά οι συμβάσεις τους. Πρόκειται για λαμπρούς εργαζόμενους που, σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες θα μαχόμασταν, για να τους κρατήσουμε κοντά μας».
Με το σύνολο του προσωπικού τους, αν και… λαβωμένες, συνεχίζουν να λειτουργούν οι εταιρείες, που διαχειρίζονται ακίνητα μέσω AirBnb.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), κ. Ανδρέα Χίου, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) τους υποχρεώνει να παραμένουν ανοιχτοί, ανεξαρτήτως των κρατήσεων, που από τους ξένους είναι πλέον μηδενικές. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μόνο με Έλληνες. Το σπίτι, όμως, πρέπει να καθαριστεί και γενικά να συνεχίσουν να παρέχονται οι όποιες υπηρεσίες», εξηγεί χαρακτηριστικά.
«Μεταδοτικό» το… μαχαίρι στο προσωπικό
Σε μείωση του προσωπικού τους λόγω κορονοιού έχουν προχωρήσει και μία σειρά από ξένες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι «σήκωσαν» κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Προς επίρρωση, περισσότερους από 400 υπαλλήλους απέλυσε η αμερικανική εταιρεία φιλοξενίας Sonder. Πρόκειται για το 1/3 του προσωπικού της και παρά το γεγονός ότι μόλις πέρυσι άντλησε χρηματοδότηση άνω των 200 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, μάλιστα, να ελέγξει τις επιπτώσεις του κορονοιού, παρέχει έκπτωση κατά 40% σε όσους μισθώνουν για πάνω από 14 ημέρες, πιστώνοντας αμέσως τα χρήματα σε όσους τελικά ακυρώνουν.
Η, επίσης, εξ Αμερικής ορμώμενη Zeus Leaving, που μισθώνει επιπλωμένα διαμερίσματα σε εταιρικούς πελάτες, ανέστειλε τις συμβάσεις σε περίπου 80 άτομα, ήτοι το 30% του συνόλου του προσωπικού της. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί είναι εκείνοι, που βοήθησαν, ώστε να χτίσουμε την εταιρεία και να φτάσουμε εδώ, που είμαστε σήμερα», σχολίασε ο ιδρυτής, Kulveer Taggar, προσθέτοντας ότι έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους απολυμένους με όποιον τρόπο μπορεί.
«Μαχαίρι» στο προσωπικό της έβαλε και η TripActions, που ασχολείται από το 2015 με τα εταιρικά ταξίδια, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CEO, Ariel Cohen, εκτός εταιρείας τέθηκαν 297 από τα 1.100 άτομα, που εργάζονται στα 10 γραφεία, στις τέσσερις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται. Πρόκειται για μία απόφαση, μάλιστα, η οποία ήρθε κατόπιν μιας χρηματοδότησης – μαμούθ, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, από την Andreessen Horowitz.
Σε κίνδυνο οι μισές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Για αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, πρώτη φορά μετά το 2013, κάνει λόγο η Eurobank, σημειώνοντας πως ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο περίπου τις μισές θέσεις εργασίας στην χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, στο πρόσφατο τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα σημειώνει τα εξής: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19), κλάδοι όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας αναμένεται να είναι οι πρώτοι, που θα δεχτούν τις αρνητικές επιδράσεις της διαταραχής. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των προαναφερθέντων κλάδων στο σύνολο της απασχόλησης το 2019 ήταν στο 34,1%. Μια μείωση, δηλαδή, της απασχόλησης στους παραπάνω κλάδους κατά 1% δύναται να προκαλέσει πτώση του συνόλου της απασχόλησης κατά 0,34%. Προσθέτοντας στους παραπάνω κλάδους τη μεταποίηση και τις κατασκευές, το προαναφερθέν μερίδιο διαμορφώνεται στο 47,5% του συνόλου της απασχόλησης».
Αγγελική Βελεσιώτη
Facebook Comments