Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού ασφαλώς είναι πρωτοφανής και έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια υγειονομική, και όχι μόνο, κοινότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του.  Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας, όπου τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι χάρη στις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την καθολική αποδοχή των μέτρων από την κοινωνία αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού έχουμε να δείξουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Πρέπει όμως να σταθούμε και να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο υγειονομικό προσωπικό, όπου όχι μόνο στέκεται επάξια στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας. Ένα υγειονομικό σύστημα το οποίο από την πρώτη στιγμή της κρίσης η κυβέρνηση έσπευσε να το ενισχύσει σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και να το ενδυναμώσει σε ανθρώπινο δυναμικό.

Από την έναρξη της κρίσης:

  • Έχουν αυξηθεί οι Μ.Ε.Θ. από 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- στις 910, δηλαδή αύξηση κατά 61%.
  • Έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις  γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.312 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί. 
  • Σημειώνεται ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.
  • Οι υγειονομικές μονάδες και το προσωπικό τους έχουν εφοδιασθεί με μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας μέσω σημαντικών δωρεών επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών. Δωρεές, οι οποίες επεκτείνονται και σε άλλα σημαντικά είδη που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού. Γι’ αυτό το «κίνημα δωρεών», έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα.

Παράλληλα, προχωρά ο ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε δύο άξονες: 

  • O πρώτος αφορά στη λειτουργία Κέντρων Υγείας  στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο). Αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για τη αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. 
  • Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Επίσης αναπτύσσονται μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

  • Δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για  τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. 
  • Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό.
  • Μπαίνει στις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, στο δίκτυο της οποίας θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί. 
  • Συγκροτούνται άμεσα ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη  φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
  • Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «άυλης συνταγογράφησης» στο οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους.

Όσο σημαντικό όμως είναι να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά νέα εμβόλια, όταν φτάσουμε στη φάση παρασκευής τους. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του στη Γερμανική εφημερίδα FAZ, στηρίζει την πρόταση του Καθηγητή και εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνή fora και οργανισμούς κ. Ηλία Μόσιαλου, για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών, ως δημοσίου αγαθού, προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες.

Όταν με το καλό τελειώσει η κρίση και σταθούμε πάλι όρθιοι το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας δεν θα βγει ενισχυμένο μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Κυρίως θα βγει ενισχυμένο σε αξιοπιστία, κύρος και αποτελεσματικότητα.

Facebook Comments