Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το Ταμείο προβλέπει ότι ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι προέβλεπε πριν από μερικές εβδομάδες.

Η κ. Γκεοργκίεβα σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κυβερνήσεις, με μέτρα στήριξης 8 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πιθανώς θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα. 

Yποστήριξε επίσης δημοσιονομικά κίνητρα «μεγάλα, επίκαιρα και στοχοθετημένα», που περιλαμβάνουν πολιτικές όπως αναβολές στην καταβολή φόρων, επιδοτήσεις μισθών και μεταφορές μετρητών προς τους πιο ευάλωτους, καθώς και επεκτάσεις παροχών ανεργίας και αναπροσαρμογές δανείων. «Πρέπει να εμποδίσουμε τις πιέσεις της ρευστότητας να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας και να αποφευχθεί η δημιουργία πληγών στην οικονομία που θα καθιστούσαν την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα χρειασθούν ξένη βοήθεια εκατοντάδων δισ. δολαρίων. «Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για περισσότερες από 160 χώρες. Σήμερα, αυτοί οι αριθμοί έχουν ανατραπεί: Και πλέον προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο στο δεύτερο ήμισυ του έτους, τότε το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, εκτιμά η κ. Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. 

Facebook Comments