Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αμφισβητεί πως η Ελλάδα πήρε νωρίτερα μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Τσίπρας αναφέρει στο άρθρο του «Μέσα ενημέρωσης και κυβέρνηση προβάλλουν ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πορεία χωρών της δυτικής Ευρώπης διότι – τάχα- πήρε μέτρα νωρίτερα. Τα στοιχεία και οι ημερομηνίες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται απλώς για το γνωστό λιβανιστήρι υπέρ Μητσοτάκη στο οποίο έχουν αποδυθεί τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας».

Image

Και συνεχίζει «Στην Ελλάδα έκλεισαν τα σχολεία ( αλλά άργησαν να κλείσουν εκκλησίες, καφέ κ.α.) την Τετάρτη 11 Μαρτίου μαζί με άλλες 6 χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι την Παρασκευή είχαν κλείσει σε 19 χώρες και μέχρι την Δευτέρα σε 36».

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Αν εξετάσουμε τη χρονική απόσταση των μέτρων σε κάθε χώρα, είτε από το πρώτο κρούσμα είτε από τον πρώτο θάνατο, Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση των 41 χωρών της Ευρώπης. Συνεπώς, ούτε έτσι επιβεβαιώνεται το αφήγημα. Στη μέση βρίσκεται και από την άποψη των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανήκουμε στην ομάδα των χωρών  (Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη) που όταν πήραν μέτρα αυτά απέτρεψαν την εξέλιξη της διασποράς της πανδημίας όπως στη δυτική Ευρώπη, αλλά δεν επιβεβαιώνει το συμπληρωματικό αφήγημα – λιβανιστήρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ειδικά στην Ελλάδα έχουμε κάποιο ξεχωριστό παγκοσμίως παράδειγμα διαχείρισης που χρήζει συγχαρητηρίων. Δεκαεννέα άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν λιγότερα θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού».

Ωστόσο, τα επιχειρήματα του Γ. Τσίπρα δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τα διεθνή μέσα, τα οποία εξήρουν την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα της πορείας εξάπλωσης του κορωνοιού στη χώρα, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους.

Αυτός ο πίνακας δείχνει πότε πάρθηκαν μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες, παίρνοντας ως αφετηρία τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό. Η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία και απαγόρευσε τις συναθροίσεις πριν τον πρώτο θάνατο (0). Τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν 5 μέρες μετά τον πρώτο θάνατο και τα σύνορα έκλεισαν 4 μέρες μετά τον πρώτο θάνατο. Από τις άλλες 11 χώρες, μόνο Πορτογαλία και Τσεχία κινήθηκαν νωρίτερα.

Facebook Comments