Ο COVID-19 έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, και συνεπώς την θετική επενδυτική θέση που είχε η JP Morgan για τον κλάδο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέα έκθεσή της. 

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 61% από τις αρχές του έτους, που είναι μια σημαντική χαμηλή απόδοση έναντι των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA) οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 36% και είναι περισσότερο κοντά στην πτώση που έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές τράπεζες η οποία διαμορφώνεται στο 50%.

Το απότομο στοπ στην οικονομική ανάπτυξη και η συνακόλουθη αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς έρχεται σε μία ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τον κλάδο, προκαλώντας καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις NPEs και στο συνολικό story της ανάκαμψης. Μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών όπως προειδοποιεί η JP Morgan, μέσω της πίστωσης, του κόστους κινδύνου και των κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ήδη σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και οι ισολογισμοί έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ η πανδημία έως τώρα φαίνεται σχετικά περιορισμένη στη χώρα. Αυτό δίνει ελπίδα για μια γρήγορη ανάκαμψη στον κλάδο με την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα V. Ωστόσο, προς το παρόν με τη σχετικά χαμηλή ορατότητα, η JP Morgan αλλάζει την θετική της στάση σε επιφυλακτική για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η κερδοφορία καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, οι νέες εκτιμήσεις της JP Morgan υποθέτουν έναν σχετικά χαμηλό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) του 2020,  χάρη στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται και στη συνεχιζόμενη εκταμίευση δανείων, ωστόσο υποθέτουν και ένα σημαντικό “χτύπημα” στις προμήθειες, δεδομένου του αναμενόμενου χτυπήματος στις δραστηριότητες και τις συναλλαγές των ελληνικών τραπεζών.

Ενώ το λειτουργικό κόστος σε γενικές γραμμές αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εκτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης λόγω του κορονοϊού. Η ποιότητα του ενεργητικού είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κέρδη και το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι το κόστος κινδύνου θα παραμείνει αναπόφευκτα υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαντλήσουν τα βασικά τους κέρδη προ προβλέψεων το 2020 για να βάλουν στην “άκρη” όσο το δυνατόν περισσότερες προβλέψεις, συνεχίζοντας την ευρεία τάση των τελευταίων ετών.

Η JP Morgan θεωρεί επίσης πώς όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές NPE θα καθυστερήσουν κατά ένα έτος και θα μετακινηθούν για το 2021 (αν και εκτιμά ότι το Cairo της Eurobank θα ολοκληρωθεί στο α εξάμηνο του 2020). Οι τρέχουσες προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας πάντως δεν περιλαμβάνουν λογιστικές απώλειες στην κερδοφορία, γεγονός που θα ενεργοποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία για τα DTC και ως εκ τούτου θα προκαλούσε dilution στους μετόχους.

Έτσι, η JP Morgan προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της και των τιμών-στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αναβαθμίζει σε overweight από neutral την Eurobank ωστόσο μειώνει την τιμή-στόχο κατά 30% και στα 0,70 ευρώ από 1,00 ευρώ πριν, διατηρεί την overweight στάση για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν (56% χαμηλότερη), διατηρεί επίσης την overweight σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και μειώνει την τιμή-στόχο κατά 50% στο 1,90 ευρώ από 3,80 ευρώ πριν και υποβαθμίζει τη σύσταση overweight σε neutral για την Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν, 57% χαμηλότερη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments