Τρεις δεσμευτικές προσφορές φέρεται να έχουν στα χέρια τους τα στελέχη της Nomura, που χειρίζονται εκ μέρους των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank) την πώληση της Forthnet.

Πιο αναλυτικά, με την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει αποχωρήσει στο παρά πέντε της διαδικασίας, εκείνοι, που τελικώς θα διασταυρώσουν τα… ξίφη τους για την εταιρεία, είναι το Duet Private Equity Limited, η BC Partners και ο Όμιλος Antenna.

Το βρετανικό fund, συμφερόντων του τραπεζίτη Henry Gabay, δεν είναι η πρώτη φορά, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο ελληνικό asset. Το όνομά του είχε ακουστεί και για την εξαγορά της Praxia Bank, με τον Bob Diamond, ωστόσο, να κλείνει τελικώς συμφωνία με την Viva του Χάρη Καρώνη. Το… φλερτ με τη Forthnet εκδηλώθηκε από νωρίς, με τις σχετικές συζητήσεις, ωστόσο, να «παγώνουν», ως συνέπεια της απόφασης των τραπεζών να εισέλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Μαρινάκη. Διαχειρίζεται κεφάλαια, ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του μία σειρά από σημαντικές εταιρείες – διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.  

Η BC Partners, η οποία δήλωσε «παρών» στη διαδικασία μέσω της θυγατρικής της United Group, ανήκει στον Νίκο Σταθόπουλο. Υπό την «ομπρέλα» της βρίσκονται πολλές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στα Βαλκάνια, όπως η Vivacom στη Βουλγαρία, η οποία έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ, αλλά και η κροατική Tele2, ενώ το δίκτυό της επεκτείνεται σε επτά χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Παλαιότερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την Wind, η εξαγορά της οποίας, ωστόσο, είχε ματαιωθεί.

Τέλος, όσον αφορά στον Όμιλο Antenna, συμφερόντων του επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού, αυτός επανέρχεται στο προσκήνιο, έχοντας, ωστόσο, περάσει από μία διαδικασία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ήταν την περίοδο αμέσως πριν ο Όμιλος Μαρινάκη εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τις πιστώτριες τράπεζες να κρίνουν την προσφορά μη συμφέρουσα.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Forthnet (Ιούνιος 2019):

  • Η εταιρεία αριθμούσε συνολικά 899.000 συνδρομές, με τα μοναδικά νοικοκυριά να ανέρχονται σε 656.000 (-2,4%).
  • Οι ενεργοί συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω LLU έκλεισαν στις 537.000 (-1%).
  • Όσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, οι πελάτες της Forthnet/Nova – συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο – «άγγιξαν» τους 459.000 χιλιάδες (-0,9%).
  • Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 133,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 κατά -7,5% κυρίως λόγω της μείωσης της συνδρομητικής βάσης στη λιανική.

«Στο α’ εξάμηνο του 2019 διατηρήσαμε το επίπεδο του EBITDA στα περυσινά επίπεδα και καταγράψαμε αύξηση του περιθωρίου EBITDA ως ποσοστού επί των πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της εταιρείας μας σε ένα περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σε σχέση με τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες», σχολίαζε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος και συνέχιζε: «Παράλληλα, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς προς τον στόχο μας να προσφέρουμε στις αρχές του 2020 και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (μέσω μοντέλου MVNO), παρέχοντας συνολική κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικογένειας για ψυχαγωγία και επικοινωνία».

Η επιστολή Μαρινάκη και τα… καρφιά για Alpha Bank

«Προσχώματα» από πλευράς της Alpha Bank στη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας κατήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γνωστοποιώντας την απόφασή του να άρει το ενδιαφέρον του για τη Forthnet.

Όπως, άλλωστε, είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ του των Marketnews.gr & DailyPost.gr και ο Σταμάτης Ζαχαρός, ο Όμιλος Alter Ego κατονομάζει ως υπαίτιο του «ναυαγίου» τον Θεόδωρο Αθανασόπουλο, διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, καθώς:

  • Α. Έφερνε διαρκώς νέες προτάσεις στο τραπέζι ακόμη και αφού είχε επιτευχθεί συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες και ενώ υπήρχε πρότερη συμφωνία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Β. Αντίθετα με την πρακτική, που ακολουθούσαν οι άλλες τράπεζες, δεν επέτρεπε να ξεμπλοκαριστούν χρήματα από λογαριασμούς της εταιρείας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της Forthnet και
  • Γ. Προέβαλλε διαρκώς νέες αξιώσεις της τράπεζας ακόμη και αφού η συμφωνία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments