Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και διεθνώς θα παραμείνουν υπό σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμά η UBS σε νέα της έκθεση.

Η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαϊκών “παικτών” για μείωση του 10% της παγκόσμιας προσφοράς θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο και είναι πιθανότατα πολύ μικρή για να αντισταθμίσει την κατά 20% μείωση της ζήτησης που οφείλεται στους οικονομικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το πετρέλαιο ρέει αργά στα δεξαμενόπλοια από τις χώρες-παραγωγούς προς τις χώρες-καταναλωτές, οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τροφοδοτηθούν πλήρως στις αγορές από τον Ιούνιο και μετά.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, ενώ η υπερπροσφορά στην αγορά είναι τεράστια αυτό το τρίμηνο, η UBS αναμένει ότι θα κινηθεί προς στο να ισορροπήσει στο επόμενο τρίμηνο και θα γίνει ανεπαρκής (έλλειμμα) στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αυτή η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα έλθει καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν από τα μέσα Μαΐου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της UBS για την πανδημία του κορονοϊού, και καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, η διακοπή της παραγωγής στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προς το τέλος του έτους.

Έτσι, η UBS προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα ανακάμψει από περίπου 17 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στα 43 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments