Σε 36, 6 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στα τέλη Μαρτίου επισήμανε την Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή.

“Δυστυχώς, δεν τηρούμε τη ρήση των προγόνων μας ότι «χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν», δηλαδή «πρέπει να σωπαίνεις ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή»” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Η ανάλυση του ποσού

– 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερπλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ΕΜΣ [που δεν πήγε στην πραγματική οικονομία], 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερπλεονάσματα]).
– 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
– 10,2  δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.

Tα ταμειακά διαθιέσιμα συγκριτικά

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι παρουσίασε αναλυτικά όπως δεν έχει γίνει ποτέ στην ολομέλεια το ταμείο της χώρας, ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις υποσχέσεις που δίνει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. “Κάθε μέρα όποιον βλέπει ο κ. Τσίπρας υπόσχεται πόρους που δεν ήταν στο πρόγραμμα που παρουσίασε, μοίρασε και συνεχίζει να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί πλήρως τη λογική του περάστε κόσμε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε επανάληψη στα καλύτερα του” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα:

Στα μέτρα οικονομικής βοήθειας για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ThemaFm 104.6 προανήγγειλε ότι ως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επενεξετάσει πώς και σε πόσες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ως τώρα ανασταλεί.

Παράλληλα, τόνισε, ότι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας. Όπως ανέφερε πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο καθώς περιορίζονται τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία, μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν σήμερα.

«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης» επεσήμανε εξηγώντας πως η συνέχιση του επιδόματος «θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο»

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Τα 800 ευρώ θα εξακολουθούν να δίνονται σε όσους όσοι παραμείνουν άνευ εργασίας σε αναστολή. Για παράδειγμα, αν ένα καφέ με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλεύουν οι μισοί, οι υπόλοιποι θα πάρουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία.

Για την προστασία της κύριας κατοικίας ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «πράγματι λήγει την επόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) αλλά μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο μας» προϊδεάζοντας εμμέσως έτσι σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Για τις πληρωμές των φόρων σε ανατολή από Σεπτέμβριο δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί παροδικά για τρεις μήνες» με βάση τα σημερινά δεδομένα και «υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και νόμος στη χώρα για τις 48 δόσεις», αλλά εν καιρώ «θα πρέπει να το αξιολογήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όμως υπόψιν και τους ταμεία ακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη και δήλωσε ότι άμεσα θα πρέπει να νομοθετηθούν τα εργαλεία που αποφασίστηκαν σε επίπεδο Κορυφής όπως το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τις αναστολές πληρωμών φόρων, η Ελλάδα έριξε στη μάχη περί τα 28 δισ. και επέκρινε την αντιπολίτευση ότι ζητώντας να πέσουν όλα τα «όπλα» προκαταβολικά, έσπρωχνε τη χώρα σε νέο μνημονιακό Πρόγραμμα.

Για την ανακοίνωση του Οίκου Fitch σε σχέση με το αξιόχρεο της χώρας, ο κ.Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν υποβαθμίστηκε κατηγορία αλλά μόνο η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης, ενώ τόνισε ότι οι εκθέσεις αυτές συνεκτιμούν και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση.

Facebook Comments