Απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες, ενόψει του καλοκαιριού, έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Ίσως να είδατε ότι σύμφωνα με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν κάποια δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στην θερμοκρασία και την υγρασία σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι.

Ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον, η γνήσια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις έξι ώρες. Όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά.

Με μαθηματικές εκτιμήσεις μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%. Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, αν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μια χώρα

Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία, φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Επίσης, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό για τον ιό.”

Facebook Comments