Στις πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε τώρα, απαιτούνται και πρωτοφανή μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος που η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει άμεσα τις εισηγήσεις των ειδικών και να κλείσει τη χώρα από τις αρχές Μαρτίου, επέδρασε στο να επιδείξει η Ελλάδα τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ελλάδα έγινε παγκόσμιο παράδειγμα χάρις στην  αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την σοβαρότητα των ειδικών για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Όμως, κακά τα ψέματα, η πορεία της χώρας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου σαρωτικού ρεύματος της πανδημίας. Το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί η πανδημία μπορεί να λυθεί αλλά όταν έρθει η ώρα για την μεγάλη κρίση στην αγορά και στην οικονομία, τότε θα καταστεί πραγματικότητα το πόσο σοβαρή και κανονική χώρα έχει γίνει η Ελλάδα. Και σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, δεν αρκεί η σοβαρότητα κάποιων κυβερνητικών στελεχών. Δεν αρκεί να είναι υπεύθυνοι κι αξιόπιστοι ο πρωθυπουργός η κάποιοι ειδικοί, όπως ο κ. Σωτ. Τσιόδρας. Χρειάζεται το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, του επιχειρηματικού κόσμου, της αγοράς, των τραπεζών και της δημόσιας διοίκησης να επιδείξει την ανάλογη σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου μα καθόλου βέβαιος.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της έλλειψης σοβαρότητας, είναι και το γεγονός ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, διακινούνται διάφορα σενάρια περί δήθεν νέων μνημόνιο. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ ξανά να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η από το ΔΝΤ με τους αναξιοπρεπείς και υποτιμητικούς όρους των προηγούμενων μνημονίων. Αντίθετα, η ευρωπαΐκή ένωση θα είναι υποχρεωμένη στο προσεχές διάστημα να καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα είναι γενναιόδωρο για όλες τις χώρες που μετέχουν σε αυτήν. Και στην Ελλάδα φυσικά επ’ ίσοις όροις με τις άλλες χώρες. Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αυτό που ζητείται δεν είναι νέα δάνεια αλλά παροχές που θα επιτρέψουν στην χειμαζόμενη ευρωπαΐκή οικονομία να ανακάμψει και να επανεκκινήσει από νέα βάση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις οικονομία. Ότι δεν θα υπάρξουν επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως βρίσκονταν στην άκρη του γκρεμού και θα χρεοκοπήσουν. Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους θα έχει αποτέλσμα να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας. Αυτά δυστυχώς βραχυπρόθεσμα λόγω του κλειδώματος της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας θα συμβούν. Όπως συμβαίνουν σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου και μη κόσμου. Αλλά με τα κεφάλαια, που  θα εξασφαλιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική οικονομία μπορεί να επανεκκίνησει με καλύτερους όρους κι οι όποιες τυχόν  αναταράξεις, που προκλήθησαν το τελευταίο διάστημα να ξεπεραστούν σε βάθος χρόνου. Είναι πλέον προφανές ότι οι ευρωπαίοι, παρά τις αντιρρήσεις αρχικά των Γερμανών και των Ολλανδών, θα καταλήξουν σε ένα γιγαντιαίο κονδύλι βοήθειας προς τις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, που μπορεί να φτάσει η και να ξεπεράσει συνολικά το αστρονομικό ποσό των 2 τρις ευρώ. 

Εκτιμώ λοιπόν ότι κονδύλια για να δοθούν υπό μορφή βοήθειας από την ευρωπαΐκή ένωση θα υπάρξουν. Εκεί όμως που θα κριθεί η σωστή διανομή των κονδυλίων αυτόν για την ανόρθωση της οικονομίας, είναι στην λειτουργία της αγοράς, στην ανταπόκριση από πλευράς τραπεζών, στην σοβαρή και υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει ότι είναι ανάλογη των κρίσιμων περιστάσεων που περνάει η χώρα και η οικονομία. Χρήματα μπορεί να έχουμε. Θα έχουμε όμως σοβαρές τράπεζες, υπεύθυνους επιχειρηματίες, σωστό management για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που δυστυχώς κανείς σήμερα δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Και κυρίως θα έχουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση, η οποία δεν θα λαϊκίζει και δεν θα ξαναθυμηθεί τον «αντιμνημονιακό» της οίστρο. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί. 

Facebook Comments