Εντυπωσιακά στοιχεία ως προς τις διαθέσεις των πολιτών προκύπτουν από την έρευνα της «διαΝΕΟσις» αναφορικά με το πώς ζουν οι Έλληνες στην καραντίνα για περισσότερο από έναν μήνα.

Στην έρευνα που «έτρεξε» η εταιρεία Metron Analysis από τις 8 έως και τις 15 Απριλίου, το πιο εντυπωσιακό εύρημα, αν μη τι άλλο, είναι η σχεδόν συντριπτική αίσθηση αισιοδοξίας για τις επικείμενες εξελίξεις που καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες.

Με βάση, λοιπόν, την έρευνα 85,7% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Metron Analysis κάνει αυτή την ερώτηση σε έρευνές της εδώ και 8 χρόνια. Αυτό το 86% είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ! Εντυπωσιακό είναι και το συμπέρασμα που προκύπτει και από τη σημαντική ερώτηση για τα συναισθήματα.

 

Έρευνα διαΝΕΟσις: Αισιοδοξία-ρεκόρ των πολιτών - 85,7% λένε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση - Media Gallery

Η ίδια ερώτηση ετέθη και πριν από μερικούς μήνες, στην ετήσια δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες”: “ποια συναισθήματα σας διακατέχουν πιο έντονα σήμερα ως Έλληνα/Ελληνίδα”; Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και, βέβαια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυρίαρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια περάσαμε στην αισιοδοξία.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Αισιοδοξία-ρεκόρ των πολιτών - 85,7% λένε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση - Media Gallery 4

Επίσης, το 26% δηλώνουν ότι αισθάνονται σιγουριά (από 6% πέντε μήνες πριν), το 24% δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερηφάνεια (από 14% πέντε μήνες πριν), το 31% δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφάλεια (από 38% πέντε μήνες πριν), ενώ μόνο 10% δηλώνουν ότι αισθάνονται απογοήτευση (από 27% πέντε μήνες πριν).

Ως προς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ερώτηση που υπήρχε σε αντίστοιχη έρευνα του 2018, 27 μήνες μετά, όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης:

  • Πρωθυπουργός +14%,
  • ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας +12% (ενώ μεσολάβησε εκλογή νέας Προέδρου),
  • ο Δημάρχος +9%,
  • ο Περιφερειάρχης+12%
  • αλλά και η Κυβέρνηση +13%.

Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας(+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν. Μάλιστα, στη φετινή έρευνα προστέθηκε η κατηγορία “επιστήμονες/τεχνοκράτες”, τους οποίους εμπιστεύεται το 85% των Ελλήνων.

Μένουμε σπίτι;

Ως προς το «Μένουμε σπίτι», το 63,6% είχαν βγει από το σπίτι τους το τελευταίο 24ωρο. Από αυτούς, το 61% δηλώνουν πως βγήκαν για ψώνια ή στο φαρμακείο, το 37,6% για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και το 24,2% για να πάει στη δουλειά. Όπως είναι προφανές, πολλοί βγήκαν για περισσότερους από έναν λόγους. Ενώ, όσο μένουμε σπίτι;  Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μας (64,4%), βλέπουμε τηλεόραση/ταινίες (56,8%), κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού (52,8%)και χρησιμοποιούμε τα social media και το ίντερνετ (47,1%).

Το 36,6% δηλώνουν ότι εργάζονται λιγότερο για τη δουλειά τους από ό,τι πριν. Και το 30,6% δηλώνουν πως γυμνάζονται λιγότερο από ό,τι πριν τα περιοριστικά μέτρα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: Το 85% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν να κάνουν χειραψία με άτομο εκτός του νοικοκυριού τους εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Η ανησυχία για τα εισοδήματα

Ως προς το σκέλος της οικονομίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Επίσης, το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων, ενώ το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Αισιοδοξία-ρεκόρ των πολιτών - 85,7% λένε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση - Media Gallery 5

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%)αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον “τρόπο εργασίας”, τη “σωματική υγεία”, την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία”(63%).

Οι προσδοκίες για το μέλλον

Το 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε “σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα” μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα “το επόμενο δίμηνο”.

Παρεμπιπτόντως, ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία (75,3%) πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, και επίσης και την αλληλεγγύη (66,8%), την εμπιστοσύνη στο κράτος (57,2%), τις οικογενειακές σχέσεις (52,3%) και, ίσως παραδόξως, την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (44,2%) μολονότι το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης ως τώρα το έχουν αναλάβει παγκοσμίως τα κράτη και όχι ο ιδιωτικός τομέας.

Facebook Comments