«Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες»-Διθυραμβικό άρθρο στην FAZ για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Διθυραμβικό άρθρο στην FAZ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα
Διθυραμβικό άρθρο στην FAZ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα
«Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες» είναι ο τίτλος διθυραμβικού σχολίου στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας. H εφημερίδα σημειώνει: «Το ελληνικό κράτος δεν έχει καλή φήμη. Θεωρείται αναποτελεσματικό και δυσκίνητο. Όσον αφορά όμως τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν δικαιώνει τη φήμη της. Όταν τον Μάρτιο έρχονταν αυτές οι φοβερές εικόνες από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία από τα υπερπλήρη νοσοκομεία ή τα φέρετρα πάνω στα στρατιωτικά φορτηγά έκαναν τον γύρο του κόσμου, η Ελλάδα δεν έπαιζε κανένα ρόλο στις ειδήσεις».
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν πάρα πολύ γρήγορα και γράφει λίγο παρακάτω: «Υπάρχουν εν τω μεταξύ έρευνες στις οποίες η πολιτική της Ελλάδας εξαίρεται ως παραδειγματική. Παρά την επιφυλακτικότητα για τη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων μεταξύ των διαφόρων χωρών ένα πράγμα είναι προφανές: ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι χαμηλός. Μέχρι την Παρασκευή σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins ήταν καταγεγραμμένα 2.463 κρούσματα και 127 θάνατοι. Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων ίσως να οφείλεται και στα σχετικά λίγα τεστ. Όμως όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες παρόμοιου πληθυσμού. Στη Σουηδία υπάρχουν ήδη 2.000 θάνατοι, στο Βέλγιο 6.500 και ακόμα και στην Αυστρία είναι περισσότεροι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πήρε πολύ νωρίς σοβαρά την κατάσταση λόγω και της παραδοχής της αδυναμίας του συστήματος υγείας».
Το άρθρο αναφέρεται στον πολύ περιορισμένο αριθμό ΜΕΘ αλλά και στην τύχη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τον Σωτήρη Τσιόδρα ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας διαχείρισης της κρίσης, ο οποίος «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας. Η σεμνή στάση του έχει χαρίσει βορειοκορεατικά ποσοστά δημοφιλίας. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με 66% βρίσκεται σε πολύ καλή θέση αλλά δεν φτάνει τον Τσιόδρα. Σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση αξιολόγησης του έργου του ανθρώπου, ο οποίος κάθε απόγευμα στις 6 μιλάει για την καμπύλη των κρουσμάτων συγκεντρώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης».
Πώς βλέπουν οι Έλληνες τη Γερμανία στην πανδημία
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται στην εικόνα της Γερμανίας και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και σημειώνει: «Το γόητρο της καγκελαρίου και του γερμανικού συστήματος υγείας αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο ασκείται και κριτική στη Γερμανία». Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει: «Οι παράγοντες της επιτυχίας είναι οι εξής: η καγκελάριος με την επιστημονική της ακρίβεια και με μια ηγετική ισχύ που εμπερικλείει ενσυναίσθηση, το γερμανικό αποτελεσματικό σύστημα υγείας και τα διευρυμένα τεστ κορωνοϊού σε σύγκριση με τη διεθνή πρακτική. Αλλά ακόμα και το κοινωνικό σύστημα και η επιδότηση της εργασίας είναι για πολλούς πρότυπο».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται σε διάφορες χώρες, όπως Ιταλία, Ιαπωνία και πώς αυτές εκτιμούν την γερμανική πολιτική αυτή την περίοδο και καταλήγει με την Ελλάδα: «Στην Ελλάδα τα μίντια επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της κρίσης. ‘Η πανδημία αναζωπυρώνει το διαχωρισμό Βορρά – Νότου στην Ευρώπη γράφει η εφημερίδα ‘Καθημερινή’. Κυρίως η άρνηση της Γερμανίας για κοινά ευρωομόλογα ώστε να αγκαλιάσει και τις λιγότερο δανειακά αξιόπιστες χώρες, δηλητηριάζει το κλίμα, κάτι άλλωστε που και κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης συνέβαινε».
Facebook Comments