Σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) που διεξάγει η UBS, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, οι εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν αισιόδοξοι ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, παρά την απότομη υποχώρηση της εμπιστοσύνης σε βραχυπρόθεσμη βάση λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 4.108 εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές για τον μήνα Απρίλιο, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιφέρειάς του, ποσοστό το οποίο ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητο από την προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πριν από τρεις μήνες. Το 46% εξέφρασε αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, καταγράφοντας πτώση από το 67%.

Το μερίδιο των επενδυτών που εκφράζει βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία παρουσίασε τη σημαντικότερη υποχώρηση στις ΗΠΑ, από 68% σε 30%, και τη λιγότερο σημαντική υποχώρηση στην Ευρώπη, πλην της Ελβετίας, από 58% σε 50%. Στην Ασία, υποχώρησε από 71% σε 55%, στη Λατινική Αμερική από 60% σε 49% και στην Ελβετία από 47% σε 28%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% των επενδυτών αναμένει ότι θα διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τις επενδύσεις του στη χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 37% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες επενδύσεις. Επιπλέον, το 23% πιστεύει ότι τώρα είναι καλή εποχή για αγορά μετοχών, ενώ το 61% θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς μόνον εάν οι μετοχές σημειώσουν επιπλέον πτώση 5-20%.

Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι επίσης θετικοί ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και εκφράζουν διαρκώς την επιθυμία για επενδύσεις στις δικές τους επιχειρήσεις. Αισιόδοξο σχετικά με τις επιχειρήσεις του δηλώνει το 61%, ποσοστό μειωμένο έναντι του 73% της προηγούμενης έρευνας. Το 27% σχεδιάζει περισσότερες προσλήψεις, έναντι του 17% που σχεδιάζει μείωση προσωπικού. Η διαφορά ανάμεσα στις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν προσλήψεις και σε εκείνες που σχεδιάζουν απολύσεις ήταν μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική (+22 ποσοστιαίες μονάδες) και μικρότερη στην Ελβετία (+2 ποσοστιαίες μονάδες).

Τόσο οι επενδυτές όσο και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανέφεραν τον ιό COVID-19 ως τον κύριο παράγοντα ανησυχίας, σε ποσοστό 57% και 60% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Η Paula Polito, Αντιπρόεδρος Τμήματος της UBS Global Wealth Management, δηλώνει: «Το 96% των επενδυτών ανά τον κόσμο αναφέρει ότι ο ιός COVID-19 έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής του. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποφεύγουν τον συνωστισμό και περιορίζουν τα ταξίδια. Ωστόσο, οι απόψεις τους σχετικά με το πότε θα παρέλθει η χειρότερη φάση της πανδημίας διίστανται, καθώς το ένα τρίτο αναφέρει τον Ιούνιο, άλλο ένα τρίτο αναφέρει το φθινόπωρο και το τελευταίο τρίτο αναφέρει το τέλος του έτους ή και αργότερα».

ΗΠΑ

Μόνο το 35% των επενδυτών στις ΗΠΑ θεωρεί ότι οι μετοχές ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ανοδικές τάσεις τους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό μειωμένο από το 64% που είχε σημειωθεί πριν από τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θεωρούν (σε ποσοστό 33%) πως τώρα δίνεται η ευκαιρία για αγορά. Το 40% των επενδυτών στις ΗΠΑ θεωρεί ότι οι χειρότερες συνέπειες του ιού COVID-19 θα έχουν παρέλθει έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ το 28% αναφέρει τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λατινική Αμερική

Το 42% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική σχεδιάζει περισσότερες επενδύσεις για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (37%). Το 47% αισθάνεται αισιόδοξο σχετικά με τη χρηματιστηριακή αγορά, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, ενώ το 42% θεωρεί ότι οι χειρότερες συνέπειες του ιού COVID-19 θα έχουν παρέλθει έως τα τέλη Ιουνίου, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη περιφέρεια.

Ευρώπη

Το 46% των Ευρωπαίων επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές, ποσοστό μειωμένο από το 57%, αλλά το 43% σχεδιάζει περισσότερες επενδύσεις, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις περιφέρειες. Το 41% αναμένει ότι οι χειρότερες επιπτώσεις του ιού COVID-19 θα έχουν παρέλθει έως τα τέλη Ιουνίου, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.

Ελβετία

Οι Ελβετοί επενδυτές υιοθέτησαν πιο επιφυλακτική στάση, αντίστοιχα με τους ομοτίμους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 35% σχεδίαζε αύξηση των επενδύσεων για το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 30% θεωρούσε ότι οι χειρότερες επιπτώσεις του ιού COVID-19 θα έχουν παρέλθει έως τα τέλη Ιουνίου, ποσοστό χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ασία

Το 51% των επενδυτών στην Ασία θεωρεί ότι οι προοπτικές των μετοχών της περιφέρειας θα παρουσιάσουν ανοδικές τάσεις τους επόμενους έξι μήνες, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις περιφέρειες που περιλαμβάνει η έρευνα. Το 85% ανέφερε ότι ο ιός θα έχει καταπολεμηθεί έως τα τέλη είτε του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου ή του Δεκεμβρίου, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Σχετικά με την έρευνα της UBS με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment)

Στην έρευνα της UBS συμμετείχαν 2.928 επενδυτές και 1.180 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού (όσον αφορά στους επενδυτές) ή με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εκτός των ίδιων (όσον αφορά στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), κατά το διάστημα 1-20 Απριλίου 2020. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 14 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ Ιταλία, Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.  

Facebook Comments