Στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία όσον αφορά τους ασήμαντους φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές εταιρείες βρέθηκε το γνωστό ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Amazon, αφού έγινε γνωστό πόσο φόρο εισοδήματος κατέβαλε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο όμιλος, πέρσι το Amazon πλήρωσε φόρο 2,4 εκατομμύρια λίρες (περίπου 2,8 εκ. ευρώ) στη Βρετανία και ο τζίρος της βρετανικής θυγατρικής του ανήλθε στα 320 εκατομμύρια λίρες.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα ο κύκλος εργασιών του ομίλου στη Βρετανία έφτασε τα 4,2 δισεκατομμύρια. Η εταιρεία εγγράφει ένα μεγάλο μέρος των βρετανικών εσόδων της στο Λουξεμβούργο, ώστε να μειώνεται το ποσό της φορολόγησής της στη Βρετανία.

Το θέμα προκάλεσε ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες επειδή η εταιρεία έλαβε πέρσι 2,5 εκατομμύρια σε φορολογικά κίνητρα από την βρετανική κυβέρνηση. Χαρακτηρίζοντας «φάρσα» το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει το Amazon, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής δημοσιονομικών Μάργκαρετ Χοτζ, που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα, τόνισε ότι αυτό που σοκάρει κυρίως είναι ότι «το ποσό του φόρου που πλήρωσε το Amazon είναι μικρότερο από αυτό που έλαβε από τους φορολογούμενους ως κυβερνητική επιδότηση».

«Οι όμιλοι όπως το Amazon πρέπει να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί με βάση τη δραστηριότητά τους στη χώρα και τα έσοδα που πραγματοποιούν εδώ», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Amazon διαβεβαίωσε πάντως ότι ο όμιλος δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία.

Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Starbucks και Google, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο στη Βρετανία επειδή πληρώνουν πολύ μικρούς φόρους σε σχέση με τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τεχνάσματα ή μετεγγράφοντας τα έσοδά τους σε άλλες χώρες με πιο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα.

Facebook Comments