Η Κύπρος μπορεί να προπωλήσει αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας για να εξέλθει από τη βαθιά οικονομική κρίση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη του την Πέμπτη στο Associated Press, είπε ότι ο τομέας του φυσικού αερίου της χώρας έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει πριν ληφθούν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι όλες οι επιλογές που θα βοηθήσουν τη χώρα να αποπληρώσει το δάνειο της τρόικας θα πρέπει να εξεταστούν.

«Όλες οι δυνατότητες θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της λήψης των αποφάσεων που θα μεγιστοποιήσουν το όφελος για την οικονομία μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προπώλησης φυσικού αερίου.

Οι κύπριοι αξιωματούχοι ενέργειας εκτιμούν ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχουν 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (1,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου, αρκετά για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες για δεκαετίες και για τον ενεργειακό εφοδιασμό των ξένων αγορών.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οποιαδήποτε μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου δεν θα υποβαθμίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεγάλου μεγέθους του δημόσιου τομέα που απορρόφησε σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κρατικών δαπανών.

Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 13% τα επόμενα δύο χρόνια και η ανεργία εκτιμάται να ανέλθει στο 14%.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να λάβουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο μη δημοφιλείς μπορεί να είμαστε. Δεν είναι ένας διαγωνισμός δημοτικότητας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο, εγώ δεν πρόκειται να παρουσιάσω μια ρόδινη εικόνα».

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο για να αποφευχθούν εκροές καταθέσεων, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως τελικά, σημειώνοντας ότι οι αρχές δεν θα λειτουργήσουν βιαστικά πριν να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στον ασταθή τραπεζικό σύστημα.

«Κανείς δεν μπορεί να αναφέρει μια ημερομηνία, γιατί αυτό δεν θα γίνει με βάση ένα χρονικό διάστημα, αλλά με βάση το πώς η αγορά και το τραπεζικό σύστημα αντιδρούν στις εξελίξεις», ανέφερε.

«Βλέπω θετικά σημάδια, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικά βήματα. Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά, όχι υπό την πίεση του χρόνου», είπε.

Όσον αφορά την πώληση αποθεμάτων χρυσού, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητη αν η χώρα βρίσκει άλλα έσοδα για να αποπληρώσει το δάνειο των €10 δισ., που θα λάβει από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι αν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε εναλλακτικές λύσεις, τότε δεν θα υπάρξει καμία ανάγκη για τη διάθεση των αποθεμάτων χρυσού», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα «μεγαλύτερο» δάνειο που θα κάνει πιο εύκολο για τη χώρα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του δανείου της Ρωσίας ύψους €2,5 δισ. που χορηγήθηκε το 2011.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα μειώσει το επιτόκιο του δανείου από το 4,5% ενώ θα δοθεί παράταση στην εξόφληση του για πολλά χρόνια.

Ξέπλυμα

Όσον φορά τους ανεξάρτητους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, ανέφερε ότι διέλυσαν κάθε έννοια ότι οι κυπριακές τράπεζες ήταν κόμβοι ξεπλύματος.

Οι δύο έλεγχοι, ανέφερε, επιβεβαίωσαν ότι οι αναφορές του ξένου τύπου ήταν άδικες, αβάσιμες και υπερβολικές, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές αρχές θα κινηθούν για την εξάλειψη τυχόν κενών που εντόπισαν οι έλεγχοι.

Facebook Comments