Στην επιλογή να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αν και ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, προέβη ο οίκος Moodys, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά ούτε και εκπλήσσει ιδιαίτερα, ειδικά τη στιγμή που μόλις τρεις εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου είχε δημοσιεύσει μία έκθεση για την Ελλάδα όπου επιβεβαίωνε τη βαθμολογία που δίνει και προχωρούσε σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s στις 17 Απριλίου επιβεβαίωσε το “Β1” που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές, και είχε δώσει την εκτίμηση πως ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5% (και ανάκαμψη 4% το 2021), τονίζοντας πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από το ευνοϊκό προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το υψηλό “μαξιλάρι” ρευστότητας, όπως είχε σημειώσει.

Η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση Β1, τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade με σταθερές προοπτικές.

Επόμενος προγραμματισμένος χρησμός για την ελληνική οικονομία αναμένεται από τη Moodys στις 8 Μαϊου. Στις 17 Ιουνίου ο οίκος αξιολόγησης Scope έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις ενώ ακολουθούν με προγραμματισμένες ανακοινώσεις αξιολογήσεων στις 24 Ιουλίου η Fitch και στις 23 Οκτωβρίου το δίδυμο Standard & Poor’s και DBRS.

Facebook Comments