Ο τουρισμός φέτος δεν θα είναι όπως ποτέ άλλοτε. Τίποτα άλλωστε δεν είναι πια το ίδιο λόγω του κορονοϊού. Περιμένοντας τις αποφάσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, αναφέρει το Brussels Playbook του Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα πιέζει για μια γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, γράφει το περιοδικό. «Η προοπτική μας είναι να εργαστούμε για να επαναληφθούν οι πτήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν», αναφέρει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στην Κομισιόν χθες Δευτέρα (11.05.2020) αναφέρει το Politico.

Η Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει «δίκαιη αντιμετώπιση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να εμποδίσει οποιαδήποτε προκατάληψη λόγω εθνικότητας στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον θρυμματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» αναφέρει το ελληνικό έγγραφο, ζητώντας να επιτραπεί στους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν εύκολα και γρήγορα στο σπίτι τους. Δεν πρέπει να υπάρχει «καμία καραντίνα ή άλλες ανασταλτικές ή δυσανάλογες απαιτήσεις κατά την επιστροφή τους».

Κατά το Politico, η Αθήνα δεν είναι υπέρ του να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για όλους. Η ελληνική πρόταση α αναφέρει πως υπάρχει να υπάρξει μια «κατανόηση» σε επίπεδο Ε.Ε. πως όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν τεστ είτε για το αν έχουν κορονοϊό είτε για αντισώματα, τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν. Αναφέρει επίσης ότι εναλλακτικά, δεν θα απαιτούνται τεστ «για ταξίδι ανάμεσα σε περιοχές που έχουν αποδείξει ξεκάθαρα και με πειστικές αποδείξεις ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».

«Υπάρχει ακόμη ένα συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα χιλιάδων νησιών που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς», γράφει το Politico. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσων ταξιδιού» αναφέρει η ελληνική πρόταση. «Τα μέσα μεταφοράς είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς, είτε σιδηροδρομικώς ή ακτοπλοϊκώς, πρέπει να ανοίξουν ξανά, την ίδια στιγμή και με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιο απομακρυσμένες χώρες μέλη της Ένωσής μας να μείνουν πίσω». Έτσι, στα αεροπλάνα «όλες οι θέσεις» πρέπει να καλύπτονται αναφέρει το έγγραφο, καθώς το να μείνει η μεσαία θέση κενή «θα έκανε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία».

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα φαίνεται ότι προχωρά και διμερείς συμφωνίες για την ασφαλή υποδοχή τουριστών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αυστρία και η Κύπρος, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες στο κάδρο.

Πηγή: Politico

Facebook Comments