Αθήνα: Στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις 100 καλύτερες πόλεις για εργασία
Την 99η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα στη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις, για να εργαστεί κάποιος.
Την 99η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα στη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις, για να εργαστεί κάποιος.
Την 99η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα στη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις, για να εργαστεί κάποιος.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της FutureLearn, η οποία εξέτασε μία σειρά από παραμέτρους (οικονομικές, όπως η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, οι δείκτες ανεργίας και η εκτιμώμενη επίδραση από την πανδημία), αλλά και κοινωνικές, ήτοι η ποιότητα ζωής και το εύρος του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων), η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται προτελευταία, πάνω από το Σαντιάγο της Χιλής, σκοράροντας 1,38/100. Αξίζει να επισημανθεί πως όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη είναι η πόλη για τις θέσεις εργασίας (η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, που φιγουράρει πρώτη στην επίμαχη κατάταξη, συγκέντρωσε 100/100).
«Για τη διεξαγωγή της μελέτης καθορίσαμε αρχικά μία λίστα με 100 πόλεις ανά τον κόσμο, που είναι γνωστές για τις οικονομικές και εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες. Το κατά πόσον μία πόλη έχει ισχυρή οικονομική θέση είναι ένας σημαντικός δείκτης για τις προοπτικές της εργασίας, οπότε συλλέξαμε δεδομένα σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ προ κορονοϊού, καθώς και τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων, για να δείξουμε εάν μία περιοχή είναι κόμβος καινοτομίας», σημειώνουν οι αναλυτές της έρευνας και συνεχίζουν: «Αυτά τα στατιστικά στη συνέχεια συγκρίθηκαν με το τρέχον ποσοστό ανεργίας έναντι των αντίστοιχων περυσινών στοιχείων, για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, εξετάσαμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση, όσον αφορά στην υποστήριξη, που προσφέρεται σε επιχειρήσεις, όπως δάνεια και οικονομική βοήθεια (τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε εταιρείες) και τα σχέδια, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, για να βοηθήσουν τις προβληματικές βιομηχανίες».
Πιο αναλυτικά, η Αθήνα εμφάνισε τα εξής αποτελέσματα:
«Ενώ η οικονομία και η κυβερνητική πολιτική διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό, που κάνει μία πόλη, καλή, για να εργαστεί κάποιος, οι αιτούντες εργασία πρέπει, επίσης, να λάβουν υπόψη την ποιότητα ζωής, οπότε συλλέξαμε δεδομένα σχετικά με τις δαπάνες για την υγεία, το κόστος ζωής και το μέσο διαθέσιμο εισόδημα», προσθέτει η μελέτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτεύουσα συγκέντρωσε:
Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, η Αθήνα βαθμολογείται με 93,36 για το μισθολογικό χάσμα και 70,44 και 72,3 για τον βαθμό ελευθερίας των γυναικών και τις ευκαιρίες, που αυτές έχουν, να κατέχουν θέσεις – κλειδιά. «Μία τοποθεσία μπορεί να θεωρηθεί καλή ως προς το εργασιακό περιβάλλον μόνον εάν εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους εξίσου. Γι’ αυτό συμπεριλάβαμε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, την ισότητα και τις ευκαιρίες των γυναικών για εξέλιξη της σταδιοδρομίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της FutureLearn.
Ποιες πόλεις βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα
Σιγκαπούρη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Όσλο και Ντουμπάι. Αυτές είναι οι πόλεις, που, σύμφωνα με την FutureLearn, διαθέτουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, με τη βαθμολογία τους να κυμαίνεται μεταξύ 85,18 και 100.
Η Ιταλία, που δέχτηκε το μεγαλύτερο, ίσως, πλήγμα από τον κορονοιό, διαθέτει δύο εκπροσώπους στη λίστα: το Μιλάνο και τη Ρώμη, με σκορ 14,38 και 12,04 αντίστοιχα, ενώ από την, επίσης, «πληγωμένη» Ισπανία ξεχωρίζουν η Βαρκελώνη (19,10/100) και η Μαδρίτη (14,31/100). «Ο τελικός δείκτης απεικονίζει τις πόλεις εκείνες, που όχι μόνον υπερείχαν στην προσφορά εργασίας προ κορονοϊού, αλλά διέθεταν και μία ανθεκτική οικονομία, που μπορεί να ευδοκιμεί ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», καταλήγει η εταιρεία.
Facebook Comments