Αφήστε κάτω το μαχαίρι ή τον αποφλοιωτή, γιατί αυτά τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τα τρώτε με τη φλούδα τους!

Η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών έχει πιο πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με τη σάρκα.

Για την ακρίβεια, η περιεκτικότητα των φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα σε φυτικές ίνες μπορεί να ξεπερνά κατά 33% την αντίστοιχη χωρίς τη φλούδα.

Φυσικά, ο ακριβής αριθμός των θρεπτικών συστατικών στη φλούδα διαφέρει ανάλογα το φρούτο και το λαχανικό. Αν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα τους. Ας δούμε αναλυτικά ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε με τη φλούδα τους.

Κεράσια, σταφύλια και φρούτα του δάσους
Τα φρούτα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφλουδιστούν, η φλούδα τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα η φλούδα των πορτοκαλιών είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό αφού έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τη σάρκα.

Ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια
Η φλούδα των ροδάκινων, των δαμάσκηνων και των αχλαδιών είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Nutrition Research έχει αποδείξει ότι το ξεφλούδισμα του ροδάκινου οδηγεί σε απώλεια αντιοξειωδωτικών από 13% έως και 48%. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα και λαχανικά που δεν ξεφλουδίζετε.

Μήλα και βερίκοκα
Η φλούδα του μήλου έχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, και κερσετίνη, ένα δραστικό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές. Αν και η φλούδα του μήλου είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το μήλο είναι φρούτο που επηρέαζεται έντονα από φυτοφάρμακα. Πλύντε τα καλά πριν τα καταναλώσετε ή επιλέξτε βιολογικά μήλα.

Ντομάτα
Η φλούδα της ντομάτας έχει υψηλή συγκέντρωση του φλαβονοειδούς ναρινγενίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να δράσει ενάντια σε ορισμένες παθήσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Asian Pacific Journal of Cancer Prevention έχει δείξει ότι μαγειρεύοντας με ντομάτες με τη φλούδα τους αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Ακτινίδιο και αγγούρι
Κι όμως, η φλούδα του ακτινίδιου είναι βρώσιμη. Μάλιστα, περιέχει βιταμίνη C και η κατανάλωση της σε συνδυασμό με τη σάρκα τριπλασιάζει την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε να κόψετε το ακτινίδιο σε πολύ ψιλές φέτες μέχρι να συνηθίσετε τη φλούδα. Όσο για τα αγγούρια, η φλούδα τους περιέχει βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες και ποτάσιο. Πριν τα καταναλώσετε, πλύνετε και τρίψτε τα πολύ καλά.

Μελιτζάνες και κολοκύθια
Κρατήστε τη φλούδα της μελιτζάνας αν θέλετε κι άλλες φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και μαγνήσιο. Ένας ακόμη καλός λόγος για να κρατήσετε τη φλούδα της μελιτζάνας και των κολοκυθιών είναι το νερό. Τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – τα κολοκύθια 95% και η μελιτζάνα 92%. Η φλούδα αυτών  των λαχανικών περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πατάτες
Η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C, ποτάσιο και φολικό οξύ. Αντί να πετάξετε στον κάδο σκουπιδιών αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τρίψτε τις πατάτες  πολύ καλά με μια βούρτσα μέχρι να λειανθεί η φλούδα.

Σίγουρα η φλούδα των παραπάνω φρούτων και λαχανικών έχει οφέλη για τον οργανισμό, αλλά δεν είναι το μόνο θρεπτικό μέρος του φρούτου. Αν η γεύση ή η αίσθησή της σας φαίνεται ενοχλητική, καλύτερα καταναλώστε το φρούτο ή το λαχανικό χωρίς τη φλούδα.

Facebook Comments