Citi: Η Ελλάδα στους κερδισμένους του πακέτου της Κομισιόν
Στις τρεις πρώτες θέσεις των ωφελημένων, αν περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της report
Στις τρεις πρώτες θέσεις των ωφελημένων, αν περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της report
Στις τρεις πρώτες θέσεις των ωφελημένων, αν περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της report.
Όπως επισημαίνει, η ώθηση των επενδύσεων θα είναι ο κύριος στόχος του πακέτου, με 451 δις. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δις. ευρώ σε φθηνά δάνεια, με τα 49 δις. ευρώ που απομένουν από τις επιχορηγήσεις να κατευθύνονται στο ESFI (Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο) και το InvestEU ως προβλέψεις για ζημιές για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Το Recovery Instrument των 750 δισ. ευρώ συνεπάγεται σημαντική ανακατανομή μεταξύ των χωρών, με χώρες υψηλού εισοδήματος (10 κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 64,5% του ΑΕΠ της ΕΕ-27) να λαμβάνουν το 24,5% της κατανομής, ενώ τα 12 κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του μέσου όρου με χαμηλό χρέος (κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη που αντιπροσωπεύουν το 10,7% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27) να λαμβάνουν το 25% της κατανομής. Τα υπόλοιπα πέντε κράτη (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος) με εισόδημα κάτω από το μέσο όρο και υψηλό χρέος, που αντιπροσωπεύουν το 24,8% του ΑΕΠ της ΕΕ-27, λαμβάνουν το 50,6% της κατανομής, αντικατοπτρίζοντας το μεγάλο χτύπημα που θα δεχτεί το ΑΕΠ τους από τον Covid-19 απ ό, τι σε άλλα κράτη μέλη.
Εξετάζοντας το χάσμα μεταξύ εσόδων και εισφορών η Ισπανία με 82,2 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ) θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 56,7 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ), την Πολωνία με 36 δισ. Ευρώ ( 6,8% του ΑΕΠ) και την Ελλάδα με 33,4 δισ. ευρώ (17,8% του ΑΕΠ). Τα πλουσιότερα κράτη μέλη – όπως η Γερμανία (133,3 δισ. ευρώ, 3,9% του ΑΕΠ), η Γαλλία (52,3 δισ. ευρώ, 2,2% του ΑΕΠ), η Ολλανδία (31,0 δισ. ευρώ, 3,5% ΑΕΠ) και η Σουηδία (16,6 δισ. ευρώ, 3,5% του ΑΕΠ) – θα πρέπει να θεωρούνται μικρότεροι δικαιούχοι, καθώς τα κονδύλια θα κοστίζουν σχεδόν μηδέν και θα επιστραφούν μέσω φόρων. Κα΄τα την Citi, αυτές οι ενδεικτικές κλείδες κατανομής θα προσαρμοστούν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ στις 18-19 Ιουνίου.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments