Μητσοτάκης για €32 δισ: «Αναγνωρίστηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας»
Στην εμβληματική – όπως τη χαρακτήρισε – πρωτοβουλία της ΕΕ για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσει όλα τα κράτη
Στην εμβληματική – όπως τη χαρακτήρισε – πρωτοβουλία της ΕΕ για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσει όλα τα κράτη
Στην εμβληματική – όπως τη χαρακτήρισε – πρωτοβουλία της ΕΕ για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσει όλα τα κράτη – μέλη της να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως είπε η ανακοινώσεις τις ΕΕ συμπίπτουν με την υπογραφή της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πριν από 41 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Τότε, πριν από 41 χρόνια, η χώρα μας ξεκινούσε τη μεγάλη της ευρωπαϊκή πορεία μαζί με μόλις εννέα εταίρους. Σήμερα οι εταίροι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, αλλά δείχνει ότι ξέρει να προχώρα μπροστά με μεγάλα άλματα οπότε αυτό είναι απαραίτητο«, είπε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι «καλό είναι να θυμόμαστε και στη χώρα μας ότι η Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη. Κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015».
Χαρακτήρισε φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων της ΕΕ.
«Εχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ μεγάλο, είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευέλικτο. Είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Κινείται πολύ περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο στη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα».
Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της ΕΕ δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα το Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να αδράξει και την ευκαιρία που ανοίγεται συνολικά για την Ευρώπη, να ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα».
Εξήγησε ότι η Ελλάδα θα λάβει μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους», είπε και πρόσθεσε και η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο.
Επεσήμανε ότι πρόγραμμα είναι το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. «Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε η διαχείριση των ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και σύνεση, καθώς όπως είπε είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι σε ένα άρθρο που διάβασε σήμερα το πρωί, διάβασε μία ενδιαφέρουσα φράση, «και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας».
Ξέρετε καλά ότι στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρούσε πάντα γραμμικά, ούτε με τους ίδιους ρυθμούς. Περιόδους στασιμότητας ή και οριακής οπισθοχώρησης τις ακολουθούσαν πυκνά χρονικά διαστήματα, όπου η Ευρώπη κατάφερνε και έκανε μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Νομίζω και τώρα είναι μία τέτοια ευκαιρία.
Αναφερόμενους στους εταίρους που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την πρόταση, είπε «νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τελικά ότι και η δική τους ευημερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή αγορά, από την ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να μείνει όρθια και ευημερούσα».
«Ηρθε η ώρα, η Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα μικρά βήματα και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα. Όπως και εμείς πάντα ζητούσαμε ότι έπρεπε να κάνει. Αλλά είναι νομίζω μία ευκαιρία και για την πατρίδα μας να κάνει ένα μεγάλο εθνικό άλμα προς τα εμπρός», συνέχισε και κατάληξε λέγοντας ότι τους επόμενους μήνες και όταν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο χρηματοδότησης -εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα, γιατί όχι και στο επόμενο Συμβούλιο- να συζητήσουμε αναλυτικά και να σχεδιάσουμε τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του μεγάλου επενδυτικού εργαλείου που τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.
Facebook Comments