Γ. Ζαββός: «Δεν θέλουμε μία νέα γενιά μπαταξήδων, αλλά μία υγιή επιχειρηματική κουλτούρα»
«Δεν θέλουμε μία νέα γενιά μπαταξήδων και ‘κόκκινων’ δανείων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία υγιή επιχειρηματική κουλτούρα»
«Δεν θέλουμε μία νέα γενιά μπαταξήδων και ‘κόκκινων’ δανείων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία υγιή επιχειρηματική κουλτούρα»
«Δεν θέλουμε μία νέα γενιά μπαταξήδων και ‘κόκκινων’ δανείων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία υγιή επιχειρηματική κουλτούρα». Αυτό τονίζει σε MarketNews.gr και DailyPost.gr ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, περιγράφοντας τις βασικές διατάξεις, που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο – μετά τη σχετική παρουσίαση χθες, στο υπουργικό συμβούλιο – θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα του σχεδίου νόμου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Εκείνη, για λόγους δικούς της, ουδέποτε το ολοκλήρωσε. Οπότε εγώ, μαζί με τους ίδιους ανθρώπους της αρμόδιας υπηρεσίας, καθίσαμε και δουλέψαμε αρκετά αυτό τον καιρό και είχαμε και συνεχείς διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους, ώστε να τελειοποιηθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Σκοπός του είναι να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πιστώσεις σε αυτούς, που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Νέους, γυναίκες και εν γένει όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων».
Μεταξύ αυτών, μάλιστα, θα είναι και όσοι βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Ζαββός, οι πάροχοι μικροπιστώσεων θα έχουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία, αλλά δεν θα δεσμεύονται από τις προϋποθέσεις αυτού, όπως ισχύει στην περίπτωση των τραπεζών. «Μπορούν, δηλαδή, να δουν εάν κάποιος είναι στον Τειρεσία, με την απόφαση εάν θα δώσουν χρήματα ή όχι να εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως στα… κατάστιχά του δεν εμφανίζονται μόνο οι μπαταξήδες, αλλά και εκείνοι, που έτυχε να «στραβοπατήσουν». «Οι εταιρείες, με βάση και τις σχετικές δικλείδες ασφαλείας, που έχουν τεθεί, θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν ποιος έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί και, άρα, να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν ή όχι το ρίσκο να τον χρηματοδοτήσουν. Στις ευρωπαικές χώρες, πάντως, που έχει εφαρμοστεί η μέθοδος των μικροπιστώσεων, όπως η Γαλλία, οι κακοπληρωτές είναι αισθητά λιγότεροι από εκείνους στο τραπεζικό σύστημα. Τείνουν, δηλαδή, να πληρώνουν πολύ περισσότερο».
Όσον αφορά στα επιτόκια, εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως αυτά θα διαμορφωθούν χαμηλότερα εν συγκρίσει με ό,τι ισχύει σήμερα στην αγορά (γεγονός, που συνδέεται και με την πρόβλεψη ότι δεν θα ζητείται εμπράγματη εξασφάλιση), ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν πολλαπλές χρηματοδοτήσεις, το συνολικό ύψος, των οποίων, ωστόσο, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. «Εάν εγώ, δηλαδή, θέλω να πάρω χρήματα από τρεις οργανισμούς, θα μπορώ, χωρίς, ωστόσο, να ξεπεράσω το συγκεκριμένο ποσό, ενώ θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια. Ο δανειολήπτης, δηλαδή, θα γνωρίζει τα πάντα: από το επιτόκιο, που του προτείνεται, τα ποσά των δόσεων, τη διάρκεια της αποπληρωμής κ.λπ.», υπογραμμίζει ο κ. Ζαββός.
Όσον αφορά στις εταιρείες, αυτές, μπορεί να είναι αστικές ή κεφαλαιουχικές, ενώ, για να λάβουν τη σχετική άδεια, που θα τις επιτρέπει να χορηγούν πιστώσεις μικρού βεληνεκούς, θα πρέπει να πληρούν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως:
«Έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς τομείς και αυτό φάνηκε στις διάφορες διαβουλεύσεις και στις επαφές, τις οποίες έχουμε με την αγορά», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών και καταλήγει: «Με το επίμαχο νομοσχέδιο θα ενισχυθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν είναι ένα επιδοματικό εργαλείο, αλλά ένας μηχανισμός, που έρχεται να βοηθήσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας σε μία δύσκολη στιγμή».
Facebook Comments