Το κλείσιμο των θέσεων των short funds, είναι αυτό που οδήγησε το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος στις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει η Citi, και όχι ένα κύμα νέων εισροών στις μετοχές.

Όπως επισημαίνει, οι διεθνείς μετοχές έχουν “τρέξει” κατά 31% από τα χαμηλά του Μαρτίου παρά το γεγονός ότι οι εκροές από τα μετοχικά funds άγγιξαν τα 120 δισ. δολάρια. Όπως εκτιμά, η απότομη αυτή άνοδος των αγορών οφείλεται στη φυγή των shorts λόγω και των θετικών εξελίξεων που “ανέβασαν” την επενδυτική ψυχολογία (πορεία κρουσμάτων μετά την επανεκκίνηση, δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, εξελίξεις με την παρασκευή εμβολίων κτλ). Με αυτά τα δεδομένα, για να υπάρξει συνέχεια της ανοδικής κίνησης στο επόμενο διάστημα θα χρειαστούν δύο στοιχεία: αύξηση των long θέσεων στις μετοχές καθώς και σημαντικές εισροές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, η αγορά είναι αυτή τη στιγμή long στον δείκτη S&P 500 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Οι περισσότερες short θέσεις των funds είναι συγκεντρωμένες στις αγορές της Ευρώπης και εκεί θα χρειαστεί το χτίσιμο καθαρών θετικών θέσεων ή/και εισροές έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το ανοδικό μομέντουμ.

Οι μεγάλες κινήσεις των funds, όπως επισημάνει, σημειώθηκαν στην αγορά σταθερού εισοδήματος. Οι εκροές ύψους 445 δισ. δολ. τον Μάρτιο από τα ομολογιακά funds ήταν πρωτοφανείς. Οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να σταματήσουν αυτό το sell-off με τις εισροές να επιστρέφουν τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τα ομόλογα υψηλής απόδοσης να έχουν ανακάμψει πλέον από τις εκροές τους Μαρτίου.

Αντίθετα, στις μετοχές οι επενδυτές παραμένουν κάπως νευρικοί με τις εκροές να συνεχίζονται. Από το Φεβρουάριο διαμορφώνονται στα 100 δισ. ευρώ και αυτό έρχεται να προστεθεί στα 350 δισ. δολ. εκροών πριν το sell-off λόγω κορονοϊού. 

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε Ευρώπη και Αναδυόμενες Αγορές, με τις εκροές να φτάνουν τα 38 δισ. δολ. από τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds και τα 35 δισ. δολ. από τα μετοχικά funds των αναδυόμενων αγορών από τις αρχές του έτους. Πρόσφατα, υπήρξαν εκροές τόσο από ενεργά όσο και από παθητικά funds σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο η πιο μακροπρόθεσμη στροφή από τα ενεργά στα παθητικά funds ήταν τεράστια.  Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές απέσυραν 541 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ενεργά funds και τοποθέτησαν 327 δισεκατομμύρια δολάρια στα παθητικά.

Η Citi καταλήγει πως γενικός “κανόνας” των αγορών είναι πως η πορεία τους συνδέεται στενά με την πορεία των ροών των funds. Η πλειοψηφία των επιδόσεων, ανοδικών ή καθοδικών, των διεθνών αγορών, οφείλεται σε κύματα εισροών ή εκροών (αντίστοιχα) από τα funds διεθνώς. Μόνο τρεις χρονιές από το 2002 οι μετοχές σημείωσαν ράλι παρά το κύμα εκροών και αυτές ήταν  το 2012, το 2016 και το 2019 .

Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα ο δείκτης πανικού/ευφορίας των αγορών αυτή τη στιγμή έχει επιστρέψει σε επίπεδα “ευφορία”, υποδηλώνοντας πως υπάρχει 70% πιθανότητα ότι οι αγορές θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στους επόμενους 12 μήνες. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments