UBS: Στο 6% η ύφεση φέτος – Στο 194% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος
Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19
Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19
Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Αυτό σημειώνει η UBS σε νέα της έκθεση για τη Διεθνή Οικονομία και Στρατηγική. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα κινηθεί στο 6% του ΑΕΠ, πριν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,1% το 2021.
Αυτή η εκτίμηση αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 10% ύφεση που προέβλεπε η UBS σε προηγούμενη έκθεσή της στα τέλη Απριλίου. Όπως είχε σημειώσει τότε, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον, τονίζοντας πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στον δρόμο της ανάκαμψης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Στην νέα της έκθεση με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της, η ελβετική τράπεζα επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 5,4% ΑΕΠ (με ένα πρόσθετο 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις) για τη στήριξη της οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους διεθνείς τουρίστες από 15 Ιουνίου με 1η Ιουλίου. Δεδομένης της κλίμακας της μείωσης του ΑΕΠ, η UBS εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει το -7% του ΑΕΠ το 2020 – οδηγώντας τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο 194% το 2020.
Η UBS υπογραμμίζει πάντως πως τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, της ΕΚΤ, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς και την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους καθώς και τις “σταθερές” προοπτικές που δίνουν τόσο η Fitch, όσο η S&P, η DBRS και η Moody’s.
Πάντως η τράπεζα επισημαίνει πως το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments