Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Ιταλός ομόλογος του, Λουίτζι Ντι Μάιο, προχώρησαν στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα οι δύο υπουργοί  συνάντηση και συνομιλίες που εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ των δύο ΥΠ.ΕΞ, είναι το θέμα του τουρισμού. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία».

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση).

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

 

FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between &
Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ ???????? & ????????@ItalyMFA

 

Ενσωματωμένο βίντεο

 

 

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών, όσο και ως προς τα είδη που μπορούν να αλιεύουν, ενώ  εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Νωρίτερα:

«Πέφτουν οι υπογραφές» για την ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία, καθώς η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Λουίτζι Ντι Μάιο στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια.

Εδώ και εβδομάδες δεν υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες επί των ανοιχτών θεμάτων, αλλά «τεχνικές λεπτομέρειες». Έτσι, υπογράφεται η ΑΟΖ, ενώ έχει βρεθεί λύση και για το μείζον ζήτημα της αλιείας.

Νωρίτερα:

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι, θα υποδεχτεί τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η συνάντηση τους έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο με ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν οι δύο πλευρές, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και το ταμείο Ανάκαμψης.

Στις σημερινές συνομιλίες, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κλείσουν το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ζήτημα το οποίο θα φέρει και την κουβέντα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στο θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και προχωρά στο σχέδιό της να στείλει γεωτρύπανο αργότερα, εντός του 2020. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεσή της να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Με την ένταση να συνεχίζεται στη Μεσόγειο, κρίθηκε αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες. Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977. Η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, είναι το αίτημα της ιταλικής πλευράς να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Για τον τουρισμό

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητήσουν οι δυο ΥΠΕΞ, είναι το θέμα του τουρισμού. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία». Σήμερα ενδέχεται να κλείσει και αυτό το ζήτημα μετά τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί.

East Med, μεταναστευτικό και Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, Ντι Μάιο και Δένδιας θα συζητήσουν για τα ζητήματα του East Med, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εξελίξεις στην Λιβύη, καθώς και τα θέματα του μεταναστευτικού, του East Med, αλλά και των Βαλκανίων, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα «φλέγοντα» ζητήματα για τις χώρες του Νότου που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, μετά την κρίση λόγω της πανδημίας. Η Ιταλία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από τον κορωνοϊό (η Βρετανία έχει τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη), με τις συζητήσεις στην Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες να είχαν προκαλέσει μεγάλη ένταση, κυρίως μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.

«Με τον Λουίτζι Ντι Μάιο συζητάμε ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», σημείωσε ο κ. Δένδιας για την σημερινή συνάντηση στις 12 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

Facebook Comments