Citi: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, αερομεταφορές… πότε θα επιστρέψουν στα προ Covid-19 επίπεδα
H επιστροφή σε επίπεδα προ Covid-19, για ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και για τις αερομεταφορές θα είναι αργή και δύσκολη
H επιστροφή σε επίπεδα προ Covid-19, για ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και για τις αερομεταφορές θα είναι αργή και δύσκολη
H επιστροφή σε επίπεδα προ Covid-19, για ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και για τις αερομεταφορές θα είναι αργή και δύσκολη. Αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Citi.
Κλειδί, όπως επισημαίνει, αποτελούν οι επιδόσεις στις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης
Ο παγκόσμιος κλάδος των ξενοδοχείων και εστιατορίων μπορεί να έχει μια ανάκαμψη σε σχήμα U ή ακόμα και L μετά την αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, με τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης να είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της Citi τον Απρίλιο και το βασικό της σενάριο, ο κλάδος θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο από δύο χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο ανάπτυξης προ Covid-19. Σε ένα σενάριο ταχείας ανάκαμψης, ο χρόνος μπορεί να μειωθεί στα έξι τρίμηνα. Ωστόσο, σε μια ανάκαμψη σχήματος U η διάρκεια μπορεί να είναι παρόμοια με την εμπειρία κατά την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007-2008, στην οποία ο κλάδος χρειάστηκε 12 τρίμηνα για να ανακάμψει.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Citi, το βασικό σενάριο είναι πιο απαισιόδοξο από ότι τον Απρίλιο, καθώς εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος της κατάρρευσης και της επακόλουθης ανάκαμψης του κλάδου ξενοδοχείων και εστιατορίων (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) πιθανότατα θα συνδέεται με συμπεριφορά στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Η κάμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας ξενοδοχείων και εστιατορίων μπορεί να οφείλεται σε απότομες μειώσεις της δραστηριότητας και παρατεταμένη ανάκαμψη των οικονομιών αυτών των περιοχών σε σχήμα U, καθώς και στην Ιαπωνία, που αποτελούν το 72% της αγοράς. Οι κινέζικες επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα μπορεί ακόμη και να βιώσουν ανάκαμψη σε σχήμα L.
Ξενοδοχεία στην Ευρώπη
Ειδικά σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία της Ευρώπης, η Citi σημειώνει πως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το ξέσπασμα του Covid-19, δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες επιβλήθηκαν lockdowns και περιορισμοί στα ταξίδια. Καθώς τα lockdowns χαλαρώνουν και τα κρούσματα COVID-19 υποχωρούν ή δεν σημειώνουν κάποια έξαρση, υπάρχει κάποια βελτίωση στον κλάδο των ξενοδοχείων αλλά ο ρυθμός είναι αργός.
Η Citi αναμένει έναν αργό ρυθμό ανάκαμψης των ξενοδοχείων στην Ευρώπη καθώς θα χρειαστεί να περάσουν 3-4 χρόνια πριν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) επιστρέψουν στην κορυφή του 2019 δεδομένου ότι:
1) πολλοί ξενοδόχοι παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρότητα μετά την άρση των περιορισμών,
2) ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι μεγάλος ενώ οι εταιρικοί προϋπολογισμοί και τα εισοδήματα των καταναλωτών είναι χαμηλότερα και
3) είναι πιθανή η μείωση στα εταιρικά ταξίδια από την άνοδο των virtual συναντήσεων που εφαρμόζονται όλο και περισσότερο πλέον.
Αερομεταφορές
Σε ότι αφορά τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη Citi, οι Κινέζοι ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί στην παγκόσμια ανάκαμψη του κλάδου. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η ανάκαμψη του παγκόσμιου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών στα επίπεδα προ-κορονοϊού, θα χρειαστεί επτά τρίμηνα. Σε περίπτωση ταχείας ανάκαμψης τότε η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να πάρει ένα έτος, αλλά τα σενάρια όπου ο παράγοντας φόβου για πτήσεις παραμένει υψηλός δείχνουν περισσότερα από δύο χρόνια για επιστροφή στην κανονικότητα, με την εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης να δείχνει πως μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τεσσεράμισι χρόνια.
Η κατάρρευση της δραστηριότητας του κλάδου λόγω των απαγορεύσεων στα ταξίδια λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των συνόρων που θα καταγραφεί στα στοιχεία που θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα, όπως τονίζει η Citi, θα οφείλεται στην αδυναμία σε ολόκληρη την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική και Καραϊβική) καθώς και στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η Κίνα αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα.
Οι αναδυόμενες αγορές με αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς (Βραζιλία, Ρωσία), καθώς και η Ιαπωνία και η Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δυσκολευτούν πολύ να επιστρέψουν στα επίπεδα δραστηριότητας προ Covis-19 σύντομα. Πράγματι, η IATA εκτίμησε ότι η επιστροφή στον όγκο ταξιδιών προ κορονοϊού για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί έως το 2024. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας μέχρι τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.
Με εξαίρεση την Κίνα, οι προβλέψεις για τον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών είναι ανάλογες με την εμπειρία κατά τη χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τρέχουσες προοπτικές μετά Covid-19 για την ανάκαμψη του κινεζικού τομέα των αερομεταφορών είναι σχετικά αισιόδοξες (τρία τρίμηνα) σε σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίση όπου χρειάστηκαν 26 τρίμηνα για να ανακάμψει.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments