Την πεποίθησή του ότι οι καθοριστικής σημασίας διαπραγματεύσεις που αφορούν το Ταμείο ανάκαμψης και η Συμφωνία για το μεταναστευτικό θα προχωρήσουν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο, ολιστικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση του 2016. Τότε βάλαμε την έμφαση στην αλληλεγγύη αλλά δεν είμαστε έτοιμοι στο θέμα της υπευθυνότητας που αφορούσαν τις σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι η υπευθυνότητα ενισχύθηκε και μπορούμε να απευθυνθούμε προς όλους για αλληλεγγύη με περισσότερα επιχειρήματα. Επιτηρούμε τα σύνορα έχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και μπορούμε να επικαλεστούμε την υπευθυνότητα της χώρας πρώτης εισόδου».

Προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι όλες τις διαστάσεις και για όλους -και αυτό θα είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσει η γερμανική Προεδρία-, και διευκρίνισε ότι κατά τη γνώμη του καλύτερα είναι να είναι έτοιμο το πακέτο των προτάσεων και να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρχή της γερμανικής Προεδρίας. «Καλύτερα τον Ιούλιο από τον Σεπτέμβριο», είπε.

Αναφερόμενος στην frontex είπε ότι σήμερα έχει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους -θα αναπτυχθούν 10.000 συνοριοφύλακες τα προσεχή χρόνια, ήδη παίρνει 700 αυτό τον χρόνο- άρα η αστυνόμευση των συνόρων μας έχει σημαντικά ενισχυθεί έναντι του 2016

 

Facebook Comments