Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να εφαρμόσει μέτρα μερικού lockdown στον δήμο Μύκης της Ξάνθης, όπου εντοπίζεται μια τοπική εστία αναζωπύρωσης του κορονοϊού εξαιτίας και του Ραμαζανιού δημιουργεί προβληματισμό. Προβληματισμό πρωτίστως στην κυβέρνηση, όχι γιατί δεν έχει τον τρόπο επιχειρησιακά να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά γιατί φαίνεται πόσο εύκολα μπορεί να χυθεί η καρδάρα με το γάλα, εφόσον υπάρξει υπερβολική χαλάρωση. 

Η επιβολή έκτακτων μέτρων στην Ξάνθη, η οποία «ψηνόταν» εδώ και μέρες, αλλά δεν είχε προχωρήσει μετά τον πρώτο γύρο αρκετών κρουσμάτων από την περιοχή, μπορεί να λειτουργήσει και ως «πρόβα» για τα νησιά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε περιοχές που θεωρούνταν ασφαλείς, όπως το Ισραήλ, αλλά και η Βουλγαρία, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, είναι σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, εφόσον έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι. 

Εξ ου και η επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα και όχι οριζόντιου lockdown θεωρείται και πρελούδιο για το πώς μπορεί να εφαρμοστούν αντίστοιχα πρωτόκολλα και στα νησιά ή σε χερσαίους, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Σημειωτέον, ακόμα και πολλοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο ένα νησί να μπει πλήρως σε καραντίνα. Δεν πρέπει να αποκλειστεί, όμως, το ενδεχόμενο πιο στοχευμένων μέτρων και ακόμα και πλήρους lockdown εκεί, εφόσον είναι επιδημιολογικά επιβεβλημένο. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments