Αισιοδοξία επικρατεί στο περιβάλλον των διεθνών επενδυτών σε ότι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, μετά τα σημαντικά εμπόδια που έθεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην διαδικασία ομαλοποίησης του κλάδου και οδήγησε στο σφυροκόπημα των μετοχών τους στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Αυτό είναι το μήνυμα από τα πρώτα roadshows τα οποία πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από Deutsche Bank, Wood, Βank of America και Goldman Sachs, όπου και συμμετείχαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς – με το ενδιαφέρον από μεγάλα και μικρότερα funds από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία να είναι μάλιστα έντονο.

Τα πρώτα αυτά επενδυτικά συνέδρια εν μέσω της πανδημίας συνέπεσαν με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, κάτι που τόνωσε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ οδήγησαν σε μπαράζ εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους για τον κλάδο, με τις τιμές-στόχους που δίνουν αν διαμορφώνονται πολύ υψηλοτέρα από τις τρέχουσες τιμές τους στο Χ.Α

Την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη από τα virtual τραπεζικά roadshows παίρνει το 9th Greek Investment Forum που διοργανώνει το ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά αντί στη Νέα Υόρκη που είχε αρχικά προγραμματιστεί, και συγκεκριμένα το τετραήμερο 15-18 Ιούνιου. Η συμμετοχή των ξενών επενδυτών αναμένεται και να είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή, δεομένου ότι η διαδικτυακή συμμετοχή είναι και πιο «εύκολη» από ότι η φυσική παρουσία.

Συνολικά 28 ελληνικές εισηγμένες θα δώσουν το «παρών» στο roadshow μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, και είναι οι εξής: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Περαιώς, ΑΔΜΗΕ, EXAE, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ελβάλ Χαλκόρ, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Prodea, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Πλ. Θράκης, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Οι εισηγμένες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε συναντήσεις one-on-one ή μικρών γκρουπ με funds και διαχειριστές, ενώ την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα τις «Επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την πανδημία», όπου ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι ο υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλ .Πατέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Γ. Χατζηνικολάου, ο CEO της ΕΧΑΕ Σωκ. Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νικ. Μπακατσέλος. Οι εισηγμένες που θα συμμετέχουν είναι

Σημειώνεται πως 26-27 Μαΐου διεξήχθη το 10ο roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο της Deutsche Bank, στις 28-29 Μαΐου ακολούθησε το roadshow της Wood – EME Financials and Real Estate Virtual Conference, στις 2-3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Bank of America για τις μετοχές και τα ομόλογα των Αναδυόμενων Αγορών (Bofa Emerging Markets Debt and Equity Conference) και την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε το ετήσιο συνέδριο της Goldman Sachs, Annual European Financials Virtual Conference (10-12 Ιουνίου), όπου οι τέσερις CEOs των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία και του κλάδου. Παράλληλα διοργανώθηκαν open sessions στις οποίες συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Paolo Gentiloni, ο επιεκφαλής του SSM, Andrea Enria και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso.

Μεταξύ των funds που έδωσαν το «παρών» στα virtual roadshow ήταν οι Amundi, Barings, Capital, TCW, Aviva Investors, Danske Capital, East Capital, Fidelity, Goldman Sachs Asset Management, Lazard,  Nomura Asset Management, Raiffeisen Capital Management, Schroders Investment Management, SEB Investment Management Standard Life Aberdeen Group, Wellington UK και Zenon Investments.

Το βασικό συμπέρασμα των roadshows είναι πως υπάρχει αυτή τη στιγμή έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της «ευκαιρίας» που δημιούργησε η κρίση από πλευράς αποτιμήσεων. Οι τιμές των μετοχών τους έχουν δεχθεί ισχυρή πίεση και παρά το ριμπάουντ που σημειώθηκε από τα τέλη Μάϊου, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές. Σημειώνεται ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Μάιο έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξης του 70%, και αν και από τότε έχει ανακάμψει κατά 30%, παραμένει ακόμη μακριά από τα επίπεδα που βρισκόταν προ-πανδημίας.

Μάλιστα η JP Morgan σε έκθεσή της τόνισε πως διατηρεί τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας πως οι μετοχές τους έχουν ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης, και το μεγάλο discount που έχουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες (60%) αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την πορεία τους στη συνέχεια.

Το προφίλ κινδύνου / απόδοσης των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστικό, εκτιμά και η Eurobank Equities σε έκθεσή της για τον κλάδο μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλές με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TBV να διαμορφώνεται στο 0,2, ενώ με βάση το βασικό της σενάριο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τα επίπεδα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι σημαντικά ωστόσο τα επίπεδα κεφαλαίων θα κινηθούν με άνεση πάνω από τα επίπεδα των εποπτικών απαιτήσεων.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό συμπέρασμα των roadshows είναι πως υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στο περιβάλλον των επενδυτών σε ότι αφορά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα 32 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί εισρεύσουν στην Ελλάδα από το σχέδιο της Κομισιόν καθώς και η στήριξη της ΕΚΤ (η οποία πλέον δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα), θα περιορίσουν την ύφεση η οποία δεν θα είναι όσο βαθιά αναμενόταν αρχικά. Οι σημαντικές τονωτικές ενέσεις κεφαλαίων θα βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες (που είναι και «πελάτες» των ελληνικών τραπεζών) και έτσι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου.

Πάντως, η γενικότερη αίσθηση είναι πως οι επενδυτές θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η οικονομία μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα «αποτελέσματα»« του τουρισμού θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για τα ξένα funds, καθώς η πορεία του κάδου θα καθορίσει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, με αρκετούς επενδυτές να επισημαίνουν πως το προσεχές φθινόπωρο θα παρακολουθήσουν στενά την Ελλάδα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε, πως στο περιβάλλον τον επενδυτών εκφράζονται ανησυχίες για νέο κύμα κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες από τα ενήμερα δάνεια τα οποία έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών και τα οποία ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ σήμερα. Η αναστολή πληρωμής δόσεων ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού, έτσι ώστε να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, μέρος αυτών των δανείων ενέχουν υψηλό ρίσκο να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα και να επιβαρύνουν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Facebook Comments