Στα κύρια θέματα του φόρουμ το μέλλον της οικονομίας και της ευρωπαϊκής κοινωνίας στην εποχή του κορωνοϊού, αλλά και μετά το τέλος της πανδημίας. Συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Και φυσικά, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Τις επόμενες ημέρες θα παρέμβουν δήμαρχοι, οικονομολόγοι, γνωστοί σχολιαστές, συνδικαλιστές.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Ιταλίας, όμως, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Φόρουμ. Οι κύριες επικρίσεις, στην πρωτοβουλία του Τζουζέπε Κόντε, είναι δυο: ότι στήθηκε για να σχεδιαστεί η επένδυση των ευρωπαϊκών δανείων και επιχορηγήσεων, ενώ για το θέμα έχουν ήδη αποφανθεί επιτροπές ειδημόνων που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση της Ρώμης. Και ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την πρωτοβουλία αυτή, για να ενισχύσει -κυρίως- το ηγετικό του προφίλ, ενώ η χώρα χρειάζεται λειτουργικές, ουσιαστικές κινήσεις, χωρίς υπερβολική αυτοδιαφήμιση.

«Μιλάμε για τη παλιά, αγαπητή τρόικα»

Παράλληλα, η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (πάντα με τηλεδιάσκεψη), ώθησε το δεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” να σχολιάσει, ειρωνικά, ότι «μιλάμε για την παλιά, αγαπητή τρόικα».

Οι Ιταλοί, πάντως, προς το παρόν, ασχολούνται με… διαφορετικά θέματα: σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 50% των πολιτών θα πάει διακοπές, και άλλο ένα τρίτο το σκέφτεται. Αυτή είναι η καλή είδηση για την τόνωση του τουρισμού. Η «κακή είδηση», για τις υπόλοιπες χώρες, είναι ότι το 90% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι θα προτιμήσει ιταλικά θέρετρα. Και όπως συμβαίνει σχεδόν παντού, το 50% των παραθεριστών, θα επιλέξει ένα ενοικιαζόμενο σπίτι, για να συνδυάσει την χαλάρωση με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Facebook Comments