Την περίμετρο των δικαιούχων στο νέο πρόγραμμα – γέφυρα, διάρκειας έως και εννέα μηνών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα στεγαστικά δάνεια, με εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία, προσπαθούν να «ψαλιδίσουν» οι Θεσμοί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η… υπαναχώρηση, όσον αφορά στη χρονική διάρκεια υποβολής της επίμαχης αίτησης – από δύο μήνες, δηλαδή, Ιούλιο και Αύγουστο, που ήθελε το οικονομικό επιτελείο, σε μόλις έναν – είναι μία από τις πολλές ενστάσεις, που έχουν εγείρει οι θεσμοί, με τη σχετική διαπραγμάτευση να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ». «Πολλά από τα ζητήματα, όπως το ποσοστό της επιδότησης ή τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, παραμένουν ανοιχτά. Επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων, που η κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 300.000», σχολιάζουν χαρακτηριστικά σε DailyPost.gr και MarketNews.gr, υπογραμμίζοντας πως στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι ακόμη και η ημερομηνία, πριν το πέρας της οποίας θα έπρεπε κάποιος να είναι συνεπής. «Η κυβέρνηση έχει προτείνει την 29η Φεβρουαρίου, με τους θεσμούς, ωστόσο, να θεωρούν ως πιο αρμόζουσα την 31η Δεκεμβρίου», καταλήγουν.  

Σύμφωνα με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου της κυβέρνησης, πάντως, στόχος είναι να καλυφθούν:

  • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έλαβαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα, που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και ήταν, επίσης, δικαιούχοι οικονομικής αρωγής, στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία ελήφθησαν ελέω κορονοιού.  
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για τρεις ή περισσότερους μήνες, σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τους ενοικιαστές τους, που υπέστησαν το lockdown.

Όσον αφορά στο ποσοστό της επιδότησης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να ξεκινά από το 90% για το πρώτο τρίμηνο, για να πέσει στο 80% και 70% αντίστοιχα έως και τον Μάρτιο του 2021 για τους «πράσινους» δανειολήπτες, με το ποσό της μηνιαίας δόσης, που θα καλύπτει το κράτος, να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ. 

Επιδότηση, η οποία θα κυμαίνεται από 80%, 70% και 60% τα αντίστοιχα τρίμηνα, με τη μηνιαία συνεισφορά του Δημοσίου να υπολογίζεται σε έως 500 ευρώ, θα τύχουν όσοι οφειλέτες είχαν δάνεια, με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Τέλος, το ποσοστό της επιδότησης για τις οφειλές, οι οποίες έχουν καταγγελθεί από τράπεζες και servicers, αυτό θα διαμορφώνεται από 70% έως και 50% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με… ταβάνι τα 400 ευρώ/μηνιαίως.  

Εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια

Α. Για δάνεια, που εξυπηρετούνται κανονικά ή παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα κατά το τελευταίο έτος να μην ξεπερνά τις 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία στον αριθμό.
  • Οι καταθέσεις να έχουν συνολική αξία έως και 50.000 ευρώ.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Β. Για δάνεια, που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών:

  •  Η αξία της κύριας κατοικίας πέφτει στις 250.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται στις 17.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 13.000 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Οι συνολικές καταθέσεις δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Γ. Για δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένα από τράπεζες ή servicers:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ + 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και + 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Οι καταθέσεις να είναι έως 15.000 ευρώ.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Ναι μεν, αλλά για τους δανειολήπτες του Ν. Κατσέλη

Εκτός προγράμματος αναμένεται να βρεθούν οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη, παλαιού, αλλά και… νέου.

Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση του Ν. 3869/2010, αίτηση υπαγωγής στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να υποβάλλουν μόνον οι οφειλέτες, που περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχουν προηγουμένως παραιτηθεί από το δικόγραφο και να έχουν σπεύσει στην τράπεζα για ρύθμιση. Στον αντίποδα, εκείνοι, που έχουν λάβει οριστική απόφαση, είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν του δικαιώματος αναζήτησης της συνεισφοράς του Δημοσίου.

Όσον αφορά στον Ν. 4605/2019, οι δανειολήπτες ήδη τυγχάνουν κρατικής επιδότησης, η οποία ενδέχεται να φτάνει έως και το 50% επί της δόσης. 

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments