«Καταφέραμε να διαχειριστούμε την υγειονομική κρίση με έναν μοναδικό τρόπο και να βρούμε τον δρόμο της εξόδου. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίζονται, κάποιες από αυτές επιταχύνουν, ενώ άλλες, που περιμέναμε να ξεκινήσουν εδώ και αρκετά χρόνια, επιτέλους ‘ξεπαγώνουν’». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 9ου φόρουμ, που οργάνωσε η ΕΧΑΕ με το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, απαριθμώντας τα έργα, στα οποία θα κοπούν… κορδέλες το αμέσως επόμενο διάστημα.  

Ελληνικό: Στις αρχές Ιουλίου θα γίνει η επίσημη εναρκτήρια τελετή του project. «Στελέχη της Lamda Development, από κοινού με την Intrakat (σ.σ. έχει αναλάβει τις εργασίες κατεδάφισης των κτιρίων), βρίσκονται ήδη στον χώρο και σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Η εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη, επειδή πράξαμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί. Ολοκληρώσαμε, δηλαδή, τη διαδικασία σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Το μόνο, που εκκρεμεί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, είναι το Καζίνο, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης των δύο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Αυτό θα πάρει ακόμη μερικούς μήνες». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση, για να μπουν τελικά οι… μπουλντόζες στο Ελληνικό, ορίζοντας ότι ο αγοραστής υποχρεούται να αναλάβει «την οργάνωση και προετοιμασία των εργασιών αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με δικές του δαπάνες, ευθύνη και φροντίδα, χωρίς καμία υποχρέωση και ευθύνη της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., πέραν των ειδικώς προβλεπόμενων στην απόφαση».

Κασσιόπη: Το δεύτερο σαββατοκύριακο του Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του project στην Κασσιόπη, αξίας 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία ξεκίνησε το 2012 και έμεινε στον… πάγο, εξαιτίας των αντιδράσεων της – προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ – τοπικής αυτοδιοίκησης. «Έλυσα τα τελευταία ζητήματα πριν από πέντε ημέρες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Το σχέδιο της NCH Capital αφορά στη δημιουργία, στον Ερημίτη της Βόρειας Κέρκυρας,  ξενοδοχείου 5 αστέρων, 90 δωματίων και 180 κλινών, σαράντα ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων.

Ερμιονίδα: Την προσεχή Παρασκευή θα εγκαινιαστεί το project Kilada Hills στην Ερμιονίδα. Πρόκειται για ένα έργο της Dolphin Capital, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που ήταν να ξεκινήσει το 2014 και, όπως δήλωσε ο εις εκ των ιδρυτών, κ. Μίλτος Καμπουρίδης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της άδειας δόμησης για την Στρατηγική Επένδυση, η ανάπτυξη πραγματοποιείται σε δύο κύριες φάσεις: Η πρώτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου γηπέδου γκολφ στη χώρα, που φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus, σε έκταση 869 στρεμμάτων, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, Beach Club και ενός σύγχρονου Golf Club, που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Στη δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean-Michel Gathy, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς, επίσης, και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο.

Ελούντα: Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στην Ελούντα. «Θυμάμαι ότι ο επενδυτής ήρθε στο γραφείο μου τον Αύγουστο του 2019, αναφέροντας πως οι δικηγόροι του τού είχαν πει πως θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνος, για να λάβει την άδεια. Κάναμε τα πάντα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες», τόνισε, στο πλαίσιο του φόρουμ ο υπουργός Ανάπτυξης. Η επένδυση, την οποία «τρέχει» η Mirum Hellas A.E. του Ρώσου Βιτάλι Μπορίσοφ, είναι αξίας άνω των 450 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση μίας υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, παραθεριστικών κατοικιών, εστιατορίων, αλλά και τη δημιουργία μίας μαρίνας.

Επτά «μνηστήρες» στη β’ φάση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έμειναν η ουγγρική Vitol και η Power Globe, με το ΤΑΙΠΕΔ να δίνει τελικά το «πράσινο φως» για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα υπόλοιπα επτά επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για τα εξής:  

1. C.G. GAS LIMITED

2. MET HOLDING AG

3. SHELL GAS B.V.

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.

5. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.

6. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ & ΔEH Α.Ε.

7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

«Τα εν λόγω σχήματα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αγγελική Βελεσιώτη

Facebook Comments