Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων στην εφορία, βάζοντας τέλος τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ή δηλώσεις εξ αποστάσεως:

  • Στέλνοντας μέσω e-mail ή ταχυδρομείου (συστημένο) ή courier κάθε είδους αιτήσεις ή δηλώσεις και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ. Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη φόρμα υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr
  • Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί αποδεικτικό της δήλωσης. Αν η αίτηση/δήλωση σταλεί μέσω ταχυδρομείου ή courier, το αποδεικτικό παραλαβής αποτελεί και το αποδεικτικό αποστολής.
  • Αν ο φάκελος είναι πλήρης, οι σχετικές δηλώσεις και αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται σε 3 εργάσιμες ημέρες.
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μήνυμα στο TAXISnet όπου θα αναρτάται το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού που αιτείται.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες πληροφορικής της ΑΑΔΕ επισπεύδουν τις διαδικασίες για την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, η οποία ανεστάλη στα τέλη του 2019, λόγω του αιτήματος των συμβολαιογράφων, που ζήτησαν χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης στο νέο σύστημα δηλώσεων.

Facebook Comments