«Οι πελάτες, που μας έχουν εμπιστευτεί τα χρήματά τους μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων, μας ‘εξουσιοδοτούν’ να αναζητήσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν προοπτικές και οι επικεφαλής τους βλέπουν τους άλλους μετόχους ως συνεταίρους και όχι ως θύματα. Στην περίπτωση της MLS δεν είδαμε κάτι το μεμπτό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ούτε δικαστές, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε οι ελεγκτές». Αυτό τόνισε, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης για τα αναπτυξιακά περιθώρια της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο εις εκ των συνεταίρων της 3K Investments Partners, κ. Τάκης Κανελλόπουλος, κληθείς να σχολιάσει σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο πρώην συνεργάτης του και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας, κ. Γιάννης Καματάκης

«Με τον κ. Καματάκη δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και όσο διάστημα ήμασταν συνέταιροι στην εταιρεία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Απλά βλέπαμε ότι τα οικονομικά της MLS δεν πήγαιναν πολύ καλά, γεγονός, που σχετίζεται με τις πωλήσεις της MAIC. Όταν έγιναν οι πρώτες επενδύσεις από πλευράς μας, δηλαδή, το 2013 – 2014, αυτή δεν είχε καθόλου δανεισμό και αρκετά χρηματικά διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις της πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, είχε μπει στις ταμπλέτες και στους διαδραστικούς πίνακες. Το 2015, λόγω και των συνθηκών, υπήρχε αύξηση της κατανάλωσης και οι τζίροι είχαν ενισχυθεί. Βλέπαμε, λοιπόν, μία ελληνική εταιρεία, η οποία προοδεύει. Μέχρι τη στιγμή, που λάνσαρε τη MAIC. Η Alexa στις ΗΠΑ είχε μία διείσδυση στην αγορά 40%, εκείνη, όμως, δεν κατάφερε να μπει στα ελληνικά νοικοκυριά. Προφανώς, θα γίνουν και κάποια λάθη, αλλά και κάποιες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό μας, όπως πράξαμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε με την σειρά του, ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως η 3K Investments Partners δεν έχει καμία έκθεση – μετοχές, ομόλογα – στην MLS εδώ και αρκετούς μήνες. Μετά δε, την αποχώρηση τον περασμένο Νοέμβριο του κ. Καματάκη, οι δύο συνεργάτες ανέβασαν το ποσοστό τους και πλέον είναι equal partners. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι ο  κ. Κανελλόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της  3K Επενδυτική Εταιρεία Α.Ε., αποκλειστικής μετόχου της 3K Investment Partners.   

Όσον αφορά στην MLS, η εταιρεία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως, στο πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου, που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019, θα προχωρήσει σε εξέταση επαναδιατύπωσης των συγκριτικών στοιχείων, με εφαρμογή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου, ενώ πρόθεσή της είναι να αναθέσει σε ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία εγνωσμένου κύρους τον έλεγχο, μεταξύ άλλων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, γνωστοποίησε πως προχωρά στην επικαιροποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου. «Επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, η ίδια θλιβερή και εξευτελιστική για την ελληνική κεφαλαιαγορά υπόθεση της Folli, όσον αφορά στην προστασία των μικροεπενδυτών. Θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει τα όρια της ανοχής και υπομονής μας», σχολιάζει από την πλευρά της, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ), ενημερώνοντας για την απόφασή της να κινηθεί άμεσα και να παρέμβει στην εκδίκαση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων – συντηρητικής κατάσχεσης κατά της MLS.

Γιατί οι Έλληνες δεν επενδύουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά  

Στην κτηματαγορά επιλέγουν να επενδύσουν οι Έλληνες, με το 90% της περιουσίας τους να έχει τοποθετηθεί σε ακίνητα, έναντι περίπου 10% σε καταθέσεις και μόλις 3% σε μετοχές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους επικεφαλής της 3Κ Investment Partners, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων προσεγγίζει το ένα τρις ευρώ, έναντι περίπου 120 δισ. ευρώ των καταθέσεων και 30 δισ. ευρώ των μετοχών. «Τα ακίνητα έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της αξίας τους, ενώ έχουν και αρνητικό εισόδημα. Πληρώνουμε φόρους, υπάρχει το κόστος συντήρησης, ενώ και τα ενοίκια, που είναι σχετικά χαμηλά στην Ελλάδα, συνήθως δεν καλύπτουν. Οι καταθέσεις κινούνται σε χαμηλά επιτόκια. Οι μετοχές, όμως, δεν έχουν κανένα κόστος κράτησης. Μπορεί να έχουν φόρους, σε περίπτωση κέρδους, αλλά όχι πριν», υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, για να προσθέσει: «Πρόκειται για μία ανισορροπία, που δεν την παρατηρούμε σε χώρες, ώριμες οικονομικά. Στη Δύση, για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε έως και 50% της περιουσίας να κατευθύνεται σε μετοχές και ομόλογα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι, που οι Έλληνες δεν επενδύουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, είναι τρεις:

  • Το χρηματιστήριο αποδείχθηκε τραυματική εμπειρία για την πλειονότητα των Ελλήνων. «Εννέα στους 10, που έχουν βάλει έστω και ένα ευρώ στο ΧΑΑ, το έκαναν είτε το 1999, άρα σε πάρα πολύ υψηλές τιμές, έχοντας χάσει σχεδόν τα πάντα, είτε το 2006 – 2007», εξήγησε.
  • Δεύτερον, για πολλές 10ετίες η Ελλάδα φλέρταρε με τον κομμουνισμό και έννοιες, όπως κεφάλαιο, κέρδος, επιχειρήσεις, ήταν σχεδόν απαγορευμένες.
  • Τρίτον, στην χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλά κακά παραδείγματα επιχειρηματιών, όσον αφορά στην εντιμότητα, τον σεβασμό προς τους άλλους, είτε των εργαζομένων είτε των μετόχων, δημιουργώντας αποστροφή σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

«Για εμάς η Ελλάδα είναι μία αγορά με μεγάλες προοπτικές. Επειδή η χώρα μας, δυστυχώς, δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία, ούτε τόσο μεγάλη ιστορία, παίρνουμε ως βάση τα στοιχεία της Αμερικής τα τελευταία 212 χρόνια. Όποιος έβαλε ένα δολάριο το 1802 σε μετοχές είχε το 2014 πάνω από ένα εκατ. δολάρια. Στα ομόλογα μόλις 1.642 δολάρια, αλλά με διαφορά η δεύτερη καλύτερη επιλογή. Τα έντοκα γραμμάτια μόλις 275 δολάρια. Αυτός ο χρυσός, που τόσος κόσμος τον αγαπάει, αλλά δεν έχει καταλάβει ότι είναι μία από τις χειρότερες επενδύσεις διαχρονικά, το ένα δολάριο έγινε μόλις τρία δολάρια. Η ετήσια απόδοση των παραπάνω είναι 6,7% για τις μετοχές, ενώ στα έντοκα γραμμάτια είναι μόλις 4%. Αυτή είναι η ‘μαγεία του ανατοκισμού’. Οι μετοχές πάνε καλά, γιατί μέσω αυτών εκφράζει κάποιος την επιχειρηματική του δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος. 

Σύμφωνε δε, με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της συνέντευξης, από τις 165 εισηγμένες εταιρείες, το 1/3 είχε θετική μεταβολή της χρηματιστηριακής αξίας στη 10ετία της κρίσης και 31 τη διπλασίασαν. Καλύτερα, ωστόσο, πήγαν αυτές, που είχαν εξαγωγική δραστηριότητα και δεν είχαν τόσο μεγάλη εξάρτηση από την εγχώρια αγορά. 

«Το χαρτοφυλάκιό μας είναι ένα roster από 40 εταιρείες, οι επικεφαλής των οποίων έχουν φέρει αξιόλογα αποτελέσματα. Οι βασικές μας αρχές είναι ότι δεν αγοράζουμε ‘χαρτιά’. Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι – συνέταιροι σε καλές εταιρείες. Επίσης, επιδιώκουμε σε αυτές, που έχουμε μερίδιο, να παράγουν κέρδη. Τουλάχιστον το 20% των ελληνικών εταιρειών, 30 στον αριθμό, έχει βγάλει τις 11 από τις τελευταίες 12 οικονομικές χρήσεις με κέρδη. Η τρίτη αρχή είναι ότι επενδύουμε τα χρήματά μας μαζί με των πελατών μας», πρόσθεσε ο κ. Κουφόπουλος, τονίζοντας ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της κατηγορίας του, με απόδοση +53,84% στην πενταετία.

Facebook Comments