Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Τα 3 σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ με πτώση 5,1%, 7,3%, 9,8% φέτος
Η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία
Η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία
Ένα δεύτερο κύμα υγειονομικής κρίσης, οι αποφάσεις της ΕΕ για τα μέτρα ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης αποτελούν μερικούς από τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία με βάση το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Στην εαρινή έκθεσή του για το 2020, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφερόμενο στο ύψος της ύφεσης σημειώνει ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και πλήττει την ελληνική οικονομία με συνέπεια να προβλέπεται ύφεση το 2020, το βάθος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς.
Δεν παραλείπει να εκφράζει ανησυχίες και επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα καθώς όπως τονίζει ο βασικότερος κίνδυνος για την οικονομία φέτος είναι η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος υγειονομικής κρίσης οδηγώντας στην επιβολή νέων περιορισμών στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, είτε ευρεία συρρίκνωσή της από «αυθόρμητες» επιλογές των πολιτών, λόγω της έντασης μιας πιθανώς γενικευμένης ανασφάλειας. Σε μια τέτοια περίπτωση η ύφεση θα είναι υψηλότερη και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της ύφεσης, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι κομβικής σημασίας η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους, ιδίως όσον αφορά στις εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ωστόσο σημειώνει ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εγγυήσεις αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικούς πόρους ύψους 7 δισ. Ευρώ, ενδεχομένως να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη.
Η μη παροδική μείωση των αμοιβών της εργασίας και κατά συνέπεια η αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης να επανέλθει άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα αποτελεί έναν ακόμα κίνδυνο ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
«Πρώτος στόχος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, μέσω μέτρων προστασίας της απασχόλησης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η άμεση αρνητική διαταραχή στην απασχόληση. Κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων είναι η διάρκειά τους. Πρέπει δηλαδή να έχουν επαρκή διάρκεια, ώστε η οικονομική δραστηριότητα να έχει επανέλθει στην προγενέστερη της υγειονομικής κρίσης τροχιά της , όταν τα εν λόγω μέτρα αρθούν», επισημαίνεται στην έκθεση.
Στις αβεβαιότητες για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι παρόλο που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 έχουν ανασταλεί, δεν είναι γνωστό το τι θα συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους για τα επόμενα έτη. Όπως τονίζει, η πιθανότητα επαναφοράς περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
«Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς την διαμόρφωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των κρατών-μελών. Η δυσκολία να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο για το είδος των παρεμβάσεων όσο και για την έκταση αυτών, ενισχύουν την αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ύφεσης» τονίζεται στην έκθεση.
Facebook Comments