Έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank, σύμφωνα με το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μη συστημικές τράπεζες που σήμερα ελέγχονται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήτοι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η νέα Proton θα πρέπει να έχουν πωληθεί μέχρι την 15η Ιουλίου.

Όλες οι υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα πρέπει με την συνεργασία ΤΧΣ και Τραπέζης της Ελλάδος να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ή να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank).

Επιπροσθέτως, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση ενός συνολικού Στατηγικού Σχεδίου για τον τραπεζικό τομέα. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό θα έχουν από κοινού το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεργασία με την Τρόικα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μόνο μετά την εκπόνηση του σχεδίου αυτού θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συναφώς και της «παγωμένης» συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ για την διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες εκείνων των τραπεζών οι οποίες δεν θα κατορθώσουν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς.

Αντιθέτως η Εurobank έχει ήδη ανακοινώσει ότι την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της θα καλύψει πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο μεταξύ όλες οι τράπεζες θα υποβληθούν εκ νέου σε ένα νέο γύρο τέστ αντοχής (stress tests) τα οποία όμως όπως αναφέρει το Μνημόνιο θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίζει να διαθέτει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα, με ενισχυμένες εποπτικές αρμοδιότητες.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες ανά τρίμηνο να αναφέρουν σε αυτή τις προβλέψεις τους για το πως θα εξελιχθούν στο επόμενο διάστημα οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Στο μεταξύ μέχρι τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Facebook Comments