Στα 100 εκατ. ευρώ/μήνα οι προμήθειες που πληρώνουν οι Έλληνες στις τράπεζες
«Χρυσές» πληρώνουν οι καταναλωτές τις υπηρεσίες, που τους προσφέρουν οι τράπεζες, έχοντας καταβάλλει το α’ τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 300 εκατ.
«Χρυσές» πληρώνουν οι καταναλωτές τις υπηρεσίες, που τους προσφέρουν οι τράπεζες, έχοντας καταβάλλει το α’ τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 300 εκατ.
«Χρυσές» πληρώνουν οι καταναλωτές τις υπηρεσίες, που τους προσφέρουν οι τράπεζες, έχοντας καταβάλλει το α’ τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ σε προμήθειες, ήτοι περί τα 100 εκατ. ευρώ/μήνα.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, η Eurobank εισέπραξε το επίμαχο διάστημα 92 εκατ. ευρώ – έναντι 104 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 – με την Alpha Bank να ακολουθεί κατά πόδας, με έσοδα στα 89,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, στα 71 εκατ. ευρώ και 66 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα. Οι προμήθειες, μάλιστα, δεν αφορούν αποκλειστικά στις εργασίες εντός των φυσικών καταστημάτων, αλλά επεκτείνονται και στα εναλλακτικά δίκτυα, παρά το γεγονός ότι γεγονότα, όπως τα capital controls ή ο κορονοιός κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση τους.
Το ζήτημα με τις τραπεζικές χρεώσεις δεν είναι καινούργιο, αφού έχει βρεθεί πολλάκις στην επικαιρότητα, με πλέον πρόσφατη την καταγγελία του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ότι πλήρωσε 17 ευρώ, για να μεταφέρει 2.500 ευρώ από την ΕΤΕ στον ειδικό λογαριασμό στην Πειραιώς. «Να κάνετε κάτι. Σε αυτή την περίοδο των τριών μηνών ας κάνουν και οι τράπεζες στην άκρη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να τοποθετείται ως εξής στην εκπομπή Evening Report, στο Action24, με τον Γιώργο Κουβαρά: «Έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει από τις τράπεζες ‘πάγωμα’ του ιδιωτικού χρέους των 2/3 και παραπάνω των Ελλήνων. Μπορείτε να μου πείτε εάν τους κόψουμε και τις χρεώσεις πώς θα ζήσουν οι τράπεζες; Θέλετε να τους βάλουμε κι αυτές στα 800 ευρώ κι ας κλείσουν; Πείτε το. Άμα δεν θέλετε σταματήστε τότε, πρέπει και οι τράπεζες κάτι να εισπράξουν».
Πέρυσι το καλοκαίρι, πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, χαρακτήρισε άδικη τη χρέωση, που επέβαλαν οι τράπεζες στους κατόχους καρτών, που χρησιμοποιούν ATM διαφορετικής τράπεζας. «Γιατί να επιβαρύνεται ένας νησιώτης, που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το μηχάνημα μιας τράπεζας, επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη», ανέφερε, αναγκάζοντας, ουσιαστικά, τις τράπεζες να εξαιρέσουν τους κατοίκους ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών, όπως Αστυπάλαια, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψούς, Τήλο, Φούρνους, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη. Υπενθυμίζεται πως οι νέες προμήθειες τέθηκαν σε ισχύ κατόπιν απόφασης των ιδρυμάτων – μελών του συστήματος ΔΙΑΣ να «σπάσουν» το άτυπο μορατόριουμ για προμήθεια από 1,30 ευρώ έως και 2,20 ευρώ, ανεβάζοντας την… ταρίφα για τους καταναλωτές σε έως και τρία ευρώ.
Αυξάνονται τα ATMs
Στο μεταξύ, σαν τα… μανιτάρια «ξεφυτρώνουν» τα ATMs, με τις τράπεζες να ενισχύουν το επίμαχο δίκτυο σε αντίθεση με αυτό των καταστημάτων, που βαίνει διαρκώς μειούμενο. Συγκεκριμένα, με βάση σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ο αριθμός των μηχανημάτων ανάληψης μετρητών των μελών της «άγγιξε» πέρυσι τα 5.718 έναντι 5.526 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (+3,36%). Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 136, που λειτούργησαν για πρώτη φορά οι Optima Bank και Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), τότε η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Από τους συστημικούς Ομίλους, η Alpha Bank ήταν αυτή, που κατέγραψε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση, με 1.287 ATMs έναντι 1.154 το 2018 (+133%), ενώ αυξητική ήταν η πορεία και των μηχανημάτων της Eurobank (από 935 το 2018 σε 969 πέρυσι). Στον αντίποδα, εκτός λειτουργίας έθεσαν περί τα 70 μηχανήματα Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες, ωστόσο, διαθέτουν το μεγαλύτερο δίκτυο, με 1.930 και 1.437 ATMs αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τον τελευταίο χρόνο οι εγχώριες τράπεζες έχουν βάλει «μαχαίρι» 7,4% στα φυσικά καταστήματα και 6,7% στο προσωπικό.
Βελεσιώτη Αγγελική
Facebook Comments