Με τη διαμόρφωση ευρύτερης συναίνεσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είπε πως η κυβέρνηση «παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο», ενώ «έχει προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις για το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοδοτήσεις», και προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθούν δύο ακόμα νομοσχέδια, ένα που θα αφορά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και ελέγχου της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ένα δεύτερο για τη θωράκιση της επιχειρηματικότητας για να αποτρέπονται φαινόμενα όπως της Folli- Follie

Σημείωσε ότι «ήδη υπάρχει μια διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων» τονίζοντας πως «ειδικά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία το εργαλείο αυτό θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, ενώ παράλληλα βοηθάει στο χτίσιμο του κοινωνικού ιστού της χώρας, με την δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου με την ενίσχυση της εργασίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Επισήμανε πως το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενισχύσει επιπλέον την ρευστότητα της πραγματικής αγοράς και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακούγοντας τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια σειρά από βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον εποπτικό έλεγχο των ιδρυμάτων αυτών, στην διεύρυνση της συμμετοχής σε σχήματα και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθώς και σε αστικές εταιρείες, ενώ μειώθηκε και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ίδρυσης από τις 400.000 στις 250.000 ευρώ. Αναφορικά με τον καθορισμό των επιτοκίων και φόρμουλες που μπορεί να ακολουθηθούν, ο υφυπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις δείχνοντας ότι είναι ανοικτός στην εξέτασή τους.

O εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Μαμουλάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «κατ’ εξαίρεση, καθώς συνολικά είναι αντίθετο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Υποστήριξε πως «τα ιδρύματα μικροπιστώσεων όπως και η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί επί της ουσίας την αποδοχή του σχεδίου που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που η κυβέρνηση κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων άκουσε και ενσωμάτωσε πολλές από τις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως της ενσωμάτωσης των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τη μείωση των ορίων για τη συγκρότηση τέτοιων ιδρυμάτων αλλά και την διεύρυνση της νομικής μορφής τους. Ζήτησε όμως, να υπάρξουν βελτιώσεις: Για την περαιτέρω αυστηροποίηση των ρυθμίσεων για τον έλεγχο καταλληλότητας των διοικήσεων και των μετόχων σε συμμετοχές άνω του 10%. Στην εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να ρυθμίζει κανονιστικά το επιτόκιο. Στη δυνατότητα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών μικροχρηματοδοτήσεων.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση του νομοσχεδίου για την έκπτωση 25% στους συνεπείς φορολογούμενους, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση και για όσους πραγματικά αδυνατούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι εργαλεία ρευστότητα με αποτελεσματικότητα. «Η κυβέρνηση κάτω από την αναποτελεσματικότητα των εργαλείων ρευστότητας που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα φέρνει τις μικροχρηματοδοτήσεις. Εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει το τεράστιο κενό ρευστότητας που απειλεί σήμερα την πραγματική οικονομία», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως από την έλλειψη ρευστότητας, 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας και την πτώση τζίρου να κυμανθεί στα 50 δισ. ευρώ για το 2020. Μιλάμε, είπε, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που «ενώ κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης τώρα κινδυνεύουν μετά από δυο μήνες lockdown κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο».

Facebook Comments