Citi: Αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ελλάδα – Δεν θα καλύψει τις απώλειες το 2021
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η Citi, αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η Citi, αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η Citi, αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την Ελλάδα ο οίκος, μετά τα νέα στοιχεία. Πιστεύει ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,9% φέτος, αλλά η χώρα δεν θα καλύψει τις απώλειες το 2021. Προβλέπει δημοσιονομικά ελλείμματα έως και το 2024.
Ενώ σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη σημείωσε πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους, σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές μειώνει κατά 0,9% την προβλέψεις της για το 2020 καθώς και κατά 3,3% την προβλέψεις της για το 2021. Προφανώς, οι τοποθετήσεις των αναλυτών της Citi στην έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες είχαν βασιστεί στις προβλέψεις που είχαν δοθεί στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές του Μαΐου .
Έτσι σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις, η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,9%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4%. Για το 2022 προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,9% ενώ τη διετία 2023-2024 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,3%.
Αν και η αμερικάνικη τράπεζα δεν εξηγεί τους λόγους για την αλλαγή αυτή στις προβλέψεις της, ωστόσο σημειώνει πως το α’ εξάμηνο του 2020 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βιώσει μία λιγότερο απότομη αδυναμία στο ΑΕΠ, ωστόσο γενικότερα η αδυναμία στο μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι παρατεταμένη. Όπως τονίζει η Citi, στο α’ τρίμηνο του 2020 το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% μόνον σε τριμηνιαία βάση, πολύ λιγότερο από ότι σε άλλες χώρες. Ωστόσο η ελληνική οικονομία, επισημαίνει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλει στο 20% του ΑΕΠ περίπου. Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται πιθανότητα ένα ισχυρό χτύπημα και αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι άλλες υπηρεσίες, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία πιο μακρά περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω των “κανονικών” επιπέδων, που θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους και πιθανώς έως το 2021. Έτσι, η Citi προβλέπει ότι η ύφεση θα κινηθεί λίγο χαμηλότερα από το 7% και το 2021 η ανάκαμψη θα κινηθεί γύρω από το 4%.
Όπως πάντως αναφέρει, η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ανάκαμψη τύπου U, δηλαδή πιο αργή, παρά τύπου V όπου το ριμπάουντ θα ήταν πιο απότομο. Γενικότερα, όπως σημειώνει, ο δρόμος της ανάκαμψης παγκοσμίως θα είναι γεμάτος λακκούβες, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί, ότι το εμπόριο παραμένει σε συρρίκνωση, οι επιχειρηματικές επενδύσεις καταρρέουν, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν είναι χαλαρές και οι αγορές μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία. Οι οικονομολόγοι, όπως τονίζει η Citi, σπρώχνουν όλο και… αργότερα την προβλεπόμενη επιστροφή στα επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την πανδημία.
Η Citi πάντως επαναλαμβάνει ότι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις πριν από μερικά χρόνια και αυτό θα επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στη χώρα εν μέσω της κρίσης του COVID-19, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος πριν την κρίση λόγω πανδημίας, κινούνταν στο 180% του ΑΕΠ.
Για το 2020, η Citi εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 197,8% του ΑΕΠ, το 2021 στο 196,7% του ΑΕΠ, το 2022 στο 194,5% και το 2023-2024 στο 191% με 188% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 5,6% του ΑΕΠ φέτος το οποίο και θα επιμείνει για χρόνια. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στο 4,8% το 2021, στο 2,4% το 2022, στο 1,4% το 2023 και το 2024 θα κινηθεί στο 0,3%.
Πάντως σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα τα οποία σε έκθεση της αυτή την εβδομάδα σημείωσε πως αναμένεται να ξεχωρίσουν το επόμενο διάστημα, η Citi δίνει για άλλη μία φορά θετικές εκτιμήσεις καθώς τονίζει ότι τα spreads θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη πορεία από τα ιταλικά και το 2021 θα συρρικνωθούν λόγω των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments