Στα 6,2 δισ. ευρώ (έναντι 3,7-4,4 δισ. ευρώ προηγουμένως) εκτιμάται ότι μπορούν να ανέλθουν οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα με βάση τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χθες από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διοχετευθεί σε έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των λιγνιτικών περιοχών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το θέμα της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία των τελευταίων προτάσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά στις λιγνιτικές περιοχές.

«Είναι ένα καλό νέο για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, ότι με βάση και τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου, της κυρίας Φερέιρα, εκεί που η Ελλάδα υπολόγιζε σε κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξεως των 3,7 έως 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές, το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που θα πρέπει όχι απλώς να προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε σωστά, διότι μπορεί να αλλάξει πλήρως, προς το θετικό, την εικόνα των λιγνιτικών περιοχών συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Μεγαλόπολης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, πέραν των 6,2 δισ. η δράση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, ανέφερε, «σχεδιάζουμε τη κατασκευή φωτοβολταϊκώνσταθμών συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία και 1 GW στη Μεγαλόπολη».

Facebook Comments